300 Yildir Muhafaza Edilen Kur'an-I Kerim'in Kapagindaki Zincirler Dikkat Çekiyor

Elazig’da tarihi bir camide yaklasik 300 yildir muhafaza edilen altin yildiz islemeli el yazmasi Kuran-i Kerim’in kapagina bagli zincirler dikkat çekiyor.

300 Yildir Muhafaza Edilen Kur'an-I Kerim'in Kapagindaki Zincirler Dikkat Çekiyor
Elazig’in en eski mahallerinden olan Hüseynik’te bulunan tarihi Hüseynik Kariyesi Camisinde, asirlik Kur’an-i Kerim’ler muhafaza ediliyor. Dönemin hayirseverleri, Hüseynik Beyleri ve Harput’taki kessafzadeler tarafindan asirlik camiye Kur’an-i Kerim’ler hediye edildi. Altin yaldizli el yazmasi Kur’an-i Kerim’ler, o dönemden beri muhafaza ediliyor. Bilgisayar yazisindan farksiz pürüzsüz bir incelikle yazilan Kur’an-Kerim’lerin kapagindaki zincirler ise dikkat çekiyor. Teknolojinin olmadigi ve el emeginin büyük önem tasidigi o dönemde el yazmasi Kur’an-i Kerim’lerin az olmasi ve cami disina çikarilma riskini de artmasina karsin böyle bir yöntemin olusturuldugunu belirten Cami Dernek Baskani Hakan Palutoglu, bu durumun önüne geçmek amaciyla Kur’an-i Kerim kapagina zincir takilarak çekmecelere monte edilip, korunmasi amaçlandigini kaydetti.

Öte yandan, tarihi camide ilk kullanilan Iran kilimleri de korunurken, Hz. Muhammed’in (sav) sakali serifi ve ilk dönemlere ait Kabe örtüsü de bulunuyor.

’’Kur’an-i Kerim’deki zinciri görenler sasiriyor’’

Kur’an-i Kerim’lerin tarihçesi ve üzerindeki zincirler hakkinda bilgi veren Dernek Baskani Hakan Palutoglu, ’’Elimde bulunan Kur’an-i Kerim ortalama 300 yilliktir ve el yazmasi ile yazilmistir. Ayrica altin yaldiz ile süslenmis ve disi da bir zincir ile caminin bir tarafina monte edilmistir. Çünkü o zamanlarda Kur’an-i Kerim el yazisi ile yazildigi için pahali ve herkes ulasamiyor. Insanlar da camiye gelip Kur’an-i Kerimi okuyup giderlermis. Bu Kur’an-i Kerim’in de böyle bir özelligi var. Biz de bunu koruma altina aldik ve camimizde duruyor. Genelde bu Kur’an-i Kerim’deki zinciri görenler sasiriyor. Çünkü insanlar günümüzde buna çok rahat ulasabiliyorlar. O zaman el yazmasi ve emek verildigi için gelip camilerde okuyor gidiyorlardi’’ dedi.

Kaynak: İHA