Yagislar, Gelisme Dönemindeki Ayçiçegine Ilaç Oldu

Edirne’de Mart ayinin sonlarina dogru ekimine baslanan ayçiçegi son yagislarin ardindan istenilen seviyeye ulasti.

Yagislar, Gelisme Dönemindeki Ayçiçegine Ilaç Oldu
Son yillarin en kurak döneminin yasandigi Edirne’de Nisan ve Mayis aylarinda etkili olan yagislar ayçiçegi üreticisinin endisesini giderdi ve umut oldu. Ayçiçegine ilaç olan yagislar, üreticilerin de yüzünü güldürdü.

Türkiye’nin önemli ayçiçegi üretim merkezlerinden birisi Edirne’de etkili olan yagislar, gelisimi olumlu etkiledi.Tohum ekim dönemi ve ardindan gelen yagislarla gelisim gösteren ayçiçegi üreticisini sevindirdi.

Bu yagislari dört gözle beklediklerini söyleyen Trakya Üniversitesi Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya, bu yagislarin ekim firsati verdigini ve su an durumun çok iyi oldugunu ifade etti.

Kisin depolanmasi gereken yagislarin simdi gerçeklestigini aktaran Prof. Dr. Kaya, yagis dönemi ve sonrasinda olusabilecek köse ve benzeri hastaliklara karsi da dikkat edilmesi gerektigine dikkat çekti.

"Yagislar ilaç gibi geldi"

Yagislarin ayçiçegine ilaç gibi geldigini belirten Prof. Dr. Kaya, bu yagislarin çiçeklenme dönemine kadar götürebilecegini ifade etti.

Kuraklik stresinin giderildigini söyleyen Prof. Dr. Kaya, Haziran sonuna dogru da yagis olmasi halinde iyi bir verim elde edilecegini düsündüklerini vurguladi.
Kaynak: İHA