Trabzon'un 85 Mahallesine Sap Hastaligi Nedeniyle Hayvan Giris Ve Çikisi Yasaklandi

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki bir hayvancilik isletmesinde rastlanilan sap hastaligi nedeniyle 85 mahallede hayvan giris ve çikisi yasaklandi. Ilçedeki Akyazi mahallesi hariç bütün mahallelere getirilen yasaga uymayan kisilere ise 46 bin 159 TL idari yaptirim cezasi uygulanacak.

Trabzon'un 85 Mahallesine Sap Hastaligi Nedeniyle Hayvan Giris Ve Çikisi Yasaklandi
Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Kutlugün mahallesinde bulunan hayvancilik isletmesindeki hayvanlarin hasta oldugu ihbarini alan Trabzon Il Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri isletmede incelemelerde bulundu. Hayvanlara yapilan muayene sonrasi alinan numuneler klinikte incelendi. Numunelerin laboratuvar analizlerinde isletmedeki hayvanlarda yeni tip Sap (Sat-2) virüsü tespit edildi. 2023 yilinda Türkiye’ye giris yapan ve büyükbas hayvanlarda oldukça agir seyrederek ölümlere sebep olan virüs nedeniyle toplanan Ortahisar Ilçe Hayvan Saglik Zabitasi Komisyonunca hastalik tespit edilen isletmenin 10 km’lik yariçap alani içerisinde kalan tüm mahallelere il içi ve il disi hayvan hareketleri kisitlandi. Uygunsuzluk tespit edilen hayvan hareketleri kapsaminda 46 bin 159 TL idari yaptirim cezasi uygulanmasina karar verilirken, Kutlugün mahallesindeki isletmede çikan hastaligin alinan önlemler ve Sat-2 asisi ile yapilan asilamalar ile kontrol altina alindigi belirtildi. Hasta hayvanlarin iyilestigi bildirilerek kisitlamalarin 1 ay sonra kaldirilacagi kaydedildi.

Ortahisar ilçesinin Çimenli mahallesinde yasayan Alaattin Çelebi, yapilan kisitlama uygulamasinin dogru bir karar oldugunu belirterek “Bütün vatandaslarin buna uymasi gerekmektedir. Ilaçlamadan sonra vatandasin veterinerden alacagi kagitlarla beraber yaylasina, bahçesine gidebilir. Bizim muhtarimiz veteriner ile her sene gelip hayvanlarimiza asi yaptiriyor. Asi kagidimiz ile yaylaya gidiyoruz. Büyüklerimizden duydugumuz sap olayi bu bozkirin çayirindan kaynaklanan bir olay. Bizim yöremizden çayirdan herhangi bir sap problemi ile karsilasmadik. Disaridan alinan çayirdan kaynaklanan bir durum diye duydum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA