Tarihi Yol Açilisa Hazirlaniyor

Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari’nin sehrin tarihsel mirasina deger katan projesi tarihi Harput-Hüseynik Yolunda çalismalar tamamlanma asamasina geldi. Tarihi yol bu yaz, Harput’u ziyaret edecek konuklarin gözdesi olacak.

Tarihi Yol Açilisa Hazirlaniyor
Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari çalismalarin son asamaya geldigi tarihi Harput-Hüseynik Yolunda incelemelerde bulundu. Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari, Harput’un tarihi misyonuna uygun bir sekilde gelecege yolculugunu sürdürmesi adina çalismalarini sürdürdüklerini ifade ederek, ’’Kiymetli hazinemiz Harput’umuzda görev süremiz boyunca birbirinden kiymetli çalismalari hayata geçirdik. Balakgazi Parki ve Cam Seyir Terasi, Basin Müzesi, Musiki Müzesi, çalismalarda sona yaklastigimiz tarihi Hoca Hasan Hamami restorasyonu, Harput Konukevi, tarihi yapilara iliskin restorasyon çalismalari basta olmak üzere Harput’umuzda çok kiymetli bir gelisim sürecini yasiyoruz. Harput’umuzun hak ettigi konumu geri kazanabilmesi gayretiyle çalismalarimiz araliksiz devam ediyor. Harput’u ziyaret eden konuklarimizin gerçeklesen degisimden dolayi duyduklari memnuniyet çalismalarimizdaki gücümüzü, heyecanimizi artiriyor. Insallah kisa bir süre içerisinde tarihi Harput Hüsynik Yolunu da hemsehrilerimizin hizmetine sunmus olacagiz. Yürüyüs yolu, dinlenme alanlari ve piknik alaniyla konuklarimiza bu yaz çok özel bir yasam alani sunmus olacagiz’’ dedi.



Gönül tellerine dokunan Harput-Hüseynik yolu canlaniyor

Tarihsel süreçte kervanlarin kullandigi, konu oldugu türkülerle gönüllere islenen tarihi Harput-Hüseynik yolu Elazig Belediyesi tarafindan yeniden fonksiyonel hale getiriliyor. Projenin bir ucunda güçlü tarihsel mirasiyla binlerce yillik medeniyetler merkezi Harput, diger ucunda ise zengin tarihsel mirasa sahip Hüseynik (Ulukent) Mahallesi yer aliyor. Çalismalar dogrultusunda 2 bin 200 metre uzunlugunda, 6 metre genisliginde yürüyüs yolu olarak düzenlenen tarihi yol güzergahinin Harput ve Hüseynik girislerinde tagiyla görkemli birer tas kapi insa edildi. Ve yine hem Harput hem de Hüseynik Mahalleleri girislerinde toplam 90 araçlik iki adet otopark alani ve güvenlik kulübeleri yer aliyor.

Dekoratif ahsap korkuluklarla güvenligin olusturuldugu tarihi yol güzergahinin Hüseynik tarafinda mini bir seyir terasi, çocuk oyun alani, oturma banklari, kameriyeler, çesmeler ve mescit yer aliyor. Yesil doku ve dekoratif aydinlatma çalismalariyla görsel zenginlik kazandirilan tarihi yolun Harput tarafinda ise sehrin kusbakisi izlenecegi görsel bir sölen sunan 890 metrekare alana sahip seyir terasi, çesmeler, 35 adet kameriye, barbeküler ve mescidin yer aldigi 10 bin metrekare alana sahip bir piknik alani olusturuldu. Ayrica Harput’ un tarihi dokusuna uygun insa edilen tas bina da restoran olarak hizmete sunulacak. Yol güzergahin Harput Kentsel Sit Alani sinirlari içerisinde kalan kisimlarinda ise Diyarbakir Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulundan alinan izinler dogrultusunda uzmanlar kontrolünde tarihi doku korunarak zemin tas dösemesi gerçeklestirildi.

Genel çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalismalarina iliskin son düzenlemelerin yapildigi tarihi Harput Hüseynik yolu kisa süre içerisinde Harput turizmi açisindan arti bir deger olarak hizmete sunulacak.
Kaynak: İHA