Kanada'daki Orman Yanginlarinda 4,4 Milyon Hektarlik Alan Küle Döndü

Kanada’da bu yil çikan orman yanginlari, 4,5 milyon hektarlik alani küle çevirdi. Ülke genelinde 417 noktada yanginlar sürüyor.

Kanada’da orman yanginlariyla mücadele sürüyor. Kanada Kurumlararasi Orman Yangini Merkezi (CIFFC) verilerine göre batidaki British Columbia bölgesinden dogudaki Nova Scotia’ya kadar ülke genelinde 417 noktada yanginlar devam ediyor. Yanginlardan 218’si kontrolden çikarken, 108’i ise kontrol altina alindi. Yanginlarin çogu Quebec, Alberta ve British Columbia’da kayda geçti. Alevlerin giderek yayildigi Quebec’te 136, Alberta eyaletinde 80, British Columbia’da ise 64 aktif yangin oldugu belirtildi. Verilere göre ülkede bu yil 2 bin 419 orman yangini çikarken, 4.5 milyon hektarlik alan küle döndü.

“Daha önce görülmemis bir sey”

British Columbia’daki Thompson Rivers Üniversitesinden orman yangini profesörü Michael Flannigan, bu yil orman yanginlarinin çok erken basladigini belirtti.

Flannigan, "Bu daha önce görülmemis bir sey. Bu yil çok aktif, asiri ve tarihi bir yangin mevsimi ile basladi.

Kanada’nin çogu için normal yangin mevsimi hala çok önümüzde" ifadelerini kullandi.

Avrupa Birligi Copernicus Iklim Degisikligi Servisi’nin bu hafta yayimladigi veriye göre Kanada’nin neredeyse tamaminda mevsim normallerinin üzerinde sicakliklar kaydedilerek sicaklik rekoru kirildi.
Kaynak: İHA