Stoltenberg, Erdogan'la Görüsmek Üzere Ankara'ya Gidecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Isveç’in NATO üyeligini görüsmek üzere yakin zamanda Ankara’ya gidecegini açikladi.

Stoltenberg, Erdogan'la Görüsmek Üzere Ankara'ya Gidecek
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç’in baskenti Oslo’da düzenlenen NATO Disisleri Bakanlari Gayriresmi Toplantisi öncesi açiklamalarda bulundu. Toplantida Temmuz’da Litvanya’nin baskenti Vilnius’ta yapilacak zirveye hazirlik için Ukrayna dahil birçok konunun ele alinacagini belirten Stoltenberg, toplantinin kapsamli bir gündemi oldugunu söyledi.

NATO müttefikleri ve ortaklarinin son aylarda Ukrayna’ya benzeri görülmemis seviyede destek sagladigini hatirlatan Stoltenberg, gayriresmi toplantida ayrica Ukrayna’nin NATO’ya üyelik hedeflerinin degerlendirilecegini ifade etti.

Tüm müttefiklerin Ukrayna’nin Ittifak’in bir üyesi olacagi konusunda hemfikir oldugunu dile getiren Stoltenberg, Moskova’nin NATO’nun genislemesini veto etme hakki bulunmadigini kaydetti.



“Rusya bu savasi kazanmamali”

Rusya’nin ve Devlet Baskani Vladimir Putin’in bu savasi kazanmamasi gerektigini vurgulayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Bu savasta Ukrayna’nin galip gelmesini saglamaliyiz. Savas sona erdiginde tarihin tekerrür etmemesini, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik bu saldirganliginin bitmesini saglamaliyiz” dedi.

Toplantida caydiricilik ve savunma dahil diger konulari da ele alacaklarini ifade eden Stoltenberg, savunma harcamalarinin arttirilmasi ihtiyacinin görüsülecegini söyledi.



Disisleri Bakanlarinin NATO’nun Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile ortakliginin güçlendirilmesi üzerine degerlendirmelerde bulunacagini dile getiren Stoltenberg, “Ayrica müttefiklerin en kisa sürede Ittifak’in tam üyesi olmasi Isveç’e güçlü destek vermesini bekliyoruz” seklinde konustu.



"Yakin zamanda Ankara’ya da gidecegim"

Hafta basinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile telefon görüsmesi gerçeklestirdigini hatirlatan NATO Genel Sekreteri, “Isveç’in üyeligi konusunda ilerleme kaydetmenin önemini her zaman vurguluyorum. Isveç’in NATO üyeligini mümkün olan en hizli sekilde nasil saglayabilecegimizi görüsmek için yakin zamanda Ankara’ya da gidecegim” diye konustu.



"Bugünden itibaren Isveç’te yeni terörle mücadele yasasi yürürlüge girecek"

Isveç’in NATO’ya üyeliginin tüm müttefiklerin çikarina oldugunu vurgulayan Stoltenberg, “Bugünden itibaren Isveç’te yeni terörle mücadele yasasi yürürlüge girecek. Bu yasa aslinda bir fark olusturuyor. Bu Isveç’in sadece Türkiye’nin degil Avrupa Birliginin ve digerlerinin de degerlendirmesine göre terör örgütü olan PKK dahil olmak üzere, terörle mücadeleyi hizlandirmak için yeni adimlar attigini gösteriyor. Bu nedenle, hem Isveç’te yürürlüge giren daha güçlü yasalari hem de Isveç ile Türkiye arasindaki is birliginin güçlenmis olmasini memnuniyetle karsiliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA