Stoltenberg Açiklamasi 'Müttefikler, Ukrayna'nin NATO Üyeligi Konusunda Hemfikir'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tüm müttefiklerin Ukrayna’nin NATO üyeligi konusunda hemfikir oldugunu ve Isveç’in taahhütlerini yerine getirdigini açiklayarak, “Ankara’yla yakin ve sürekli bir iletisim içindeydim” dedi.

NATO’nun temmuz ayinda Vilnius’taki zirvesi öncesi Norveç’in baskenti Oslo’da gerçeklestirilen Disisleri Bakanlari Gayriresmi Toplantisi sona erdi. Toplanti sonrasi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basin toplantisi gerçeklestirdi. Toplantinin odak noktasinin Ukrayna’nin NATO’ya üyeligi oldugunu ve NATO’nun Ukrayna’ya benzeri görülmemis bir yardim sagladigini belirten Stoltenberg, “Ukrayna kuvvetlerinin isgal altindaki topraklarini özgürlestirmek için ihtiyaç duyduklari kapasiteye sahip olduklarindan eminim ama NATO olarak daha fazlasini yapmaliyiz” dedi.

Stoltenberg, güçlü finansman ile destek paketi üzerinde çalistiklarini vurgulayarak, “Bu Ukrayna’nin uzun vadede caydiriciligini ve savunmasini saglayacak. Güvenlik ve savunma alanlarinin yeniden insasina yardimci oalcak” ifadelerini kullandi.

“Rusya’nin veto hakki yok”

Mevcut NATO-Ukrayna Komisyonu’nun NATO-Ukrayna Konseyi’ne dönüstürülmesi konusunu görüstüklerini ve bunun önemli bir adim oldugunu belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna’nin üyelik hedeflerini ele aldik. Tüm müttefikler, NATO’nun kapisinin Ukrayna’ya açik oldugu konusunda hemfikir. Üyelik konusunda karar verme yetkisi sadece müttefikler ve Ukrayna’ya aittir. Rusya’nin veto hakki yok” seklinde konustu.

Tüm müttefiklerin Ukrayna’nin NATO üyesi olmasi konusunda hemfikir oldugunu vurgulayan Stoltenberg, su anda en önemli seyin Ukrayna’nin egemen ve bagimsiz bir devlet olarak galip gelmesi oldugunu söyledi.

Stoltenberg, “Savasin ne zaman bitecegini bilmiyoruz. Ancak, savas bittiginde gelecekte Ukrayna’nin güvenligini garanti altina almak için güvenilir düzenlemelerin yürürlükte olmasini saglamaliyiz” dedi.



“Yakinda Türkiye’yi ziyaret etmeyi planliyorum”

Isveç’in NATO üyeliginin de bir an önce tamamlanmasi için çalistigini dile getiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu hafta basinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile konustum ve yakinda Türkiye’ye ziyaret etmeyi planliyorum. Isveç’te terörle mücadele yasasinin bugün yürürlüge girmesini de memnuniyetle karsiliyorum. Bu Isveç’in geçen yil Madrid’de imzaladigi Üçlü Mutabakat Zapti kapsaminda yapmayi taahhüt ettiklerini yerine getirdigini gösteriyor. Isveç’in NATO’ya hizli bir sekilde katilmasi ittifak güvenligine de katkida bulunacagini gösteriyor” ifadelerini kullandi.

“Süreci tekrar baslatmanin önemli oldugunu düsünüyorum”

Toplanti sonrasi basin mensuplarina konusan Stoltenberg, "Cumhurbaskani Erdogan, Isveç Basbakani ve belki de Finlandiya Basbakani ile birlikte oraya geleceginizi ve gitmeye çalisacaginizi biliyor mu?" sorusu üzerine, “Kendisiyle 2 gün önce konustum bu nedenle de personelimiz ayrintilari arastiriyorlar. Cumhurbaskani Erdogan ile anlastigimiz konulardan biri de benim Ankara’ya tekrar gitmem gerektigiydi. Türkiye’ye en son sonbaharda gitmistim ve orada geçirdigim zamanda farkli telefon görüsmeleri ve toplantilar yapmak ilerleme kaydetmemizi sagladi. Haziran ayinda aldigimiz Finlandiya ve Isveç’i davet etme karari hem bizim için hem Cumhurbaskani Erdogan için büyük bir karardi. O zamandan bu yana Ankara’yla yakin ve sürekli bir iletisim içindeydim. Devamli bir isleyise sahibiz ve ileriye dönük olarak Finlandiya’nin üyeliginin onaylanmasini saglamak için anlastik. Türkiye bir seçim dönemi vardi bu nedenle temaslar yogun degildi fakat seçimin bitmesiyle diyaloglarin ve süreci tekrar baslatmanin önemli oldugunu düsünüyorum” dedi.

Ankara’ya yalniz gitmeyi planladigini belirten Stoltenberg, "Isveç’le iliski kurmak için baska firsatlar da olacaktir. Tabii ki Stockholm ile de çok yakin temas halindeyiz. Isveç Disisleri Bakani ile burada NATO bakanlari toplantisinda konustum ve Stockholm ile yakin temas halinde kalacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA