Senegal'de Muhalefet Liderine Hapis Cezasi Verilmesi Sonrasi Sokaklar Karisti

Senegal’de mahkemenin muhalefet lideri Ousmane Sonko’yu 2 yil hapis cezasina çarptirmasinin ardindan Sonko’nun destekçilere sokaga inerek polisle çatisti.

Senegal'de Muhalefet Liderine Hapis Cezasi Verilmesi Sonrasi Sokaklar Karisti
Senegal’de 2021 yilinda masaj salonunda çalisan 20 yasindaki bir kadina tecavüz etmekle ve ölüm tehdidinde bulunmakla suçlanan muhalefet lideri Ousmane Sonko hakkindaki mahkeme kararinin açiklamasinin ardindan sokaklar savas alanina döndü. Mahkeme, 48 yasindaki Sonko’yu tecavüz suçlamasindan beraat ettirirken, 21 yasindan küçük kisilere karsi ahlaksiz davranis olarak tanimlanan ayri bir suçtan 2 yil hapis cezasina çarptirdi.

Sonko’nun partisi PASTEF kararin ardindan yaptigi açiklamada, mahkemenin verdigi kararin siyasi bir komplonun parçasi oldugu belirterek, parti destekçileri "tüm faaliyetleri durdurmaya ve sokaklara çikmaya" çagirdi.

Sonko destekçileri sokaga indi

Suçlamalari reddederek, davanin siyasi amaçli oldugunu savunan Sonko, durusmaya katilmazken, destekçileri sokaga inerek polisle çatisti. Sonko destekçileri, polise tas atarak, otobüsleri atese verdi. Polis, ise göstericilere göz yasartici gazla müdahale etti.

Sonko’nun avukatlarindan Bamba Ciss, Senegal’in seçim yasasini gerekçe göstererek, "Bu suçla Sonko aday olamaz" dedi.



Polis, Sonko’nun evinin etrafina konuslandirildi

Adalet Bakani Ismaila Madior Fall, Sonko’nun her an hapse atilabilecegini ve polisin kamu güvenligi gerekçesiyle Sonko’nun baskent Dakar’daki evinin etrafina konuslandirildigini söyledi.

Fall, "Bugün, daha önce hiç yasamadigimiz bir sey var. Ülkeyi istikrarsizlastirmayi amaçlayan bir isyan projesi" dedi.

Kaynak: İHA