Sait Faik Abasiyanik Hikâye Armagani Ödülü Sahibini Buldu

Sait Faik Abasiyanik’in anisini yasatmak amaciyla Darüssafaka Cemiyeti ve Kültür Yayinlari is birligiyle düzenlenen 69. Sait Faik Abasiyanik Hikâye Armagani’ni kazanan Aysegül Devecioglu’na ödülü, düzenlenen törenle verildi.

Sait Faik Abasiyanik Hikâye Armagani Ödülü Sahibini Buldu


69. Sait Faik Abasiyanik Hikâye Armagani ödülü sahibini buldu. “Anatomi Dersi” (Metis Yayinlari) kitabiyla layik görülen Aysegül Devecioglu, ödülü Seçici Kurul Baskani Dogan Hizlan tarafindan kendisine takdim edildi. Türkiye Is Bankasi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Bali, törende yaptigi konusmada, Darüssafaka ile uzun yillara dayanan bir yol arkadasliklari bulundugunu vurgulayarak, “Sait Faik Abasiyanik Hikâye Armagani da bu birliktelikten aldigimiz güçle kültürel yasamimizi canli tutuyoruz. Degerli edebiyatçilarimiza minnettarligimizi ve takdirimizi sunmak amaciyla sürdürdügümüz, Cumhuriyetimizin 100. yilinda ve Bankamizin 100. yasina bir yil kala daha da güçlendirmek istedigimiz güzel bir gelenek” dedi.



“Her okuyanda ve her okundugunda ayri bir kitap”

Her kitabin her okuyanda ve hatta her okundugunda ayri bir kitap oldugunu söyleyen Adnan Bali, “Kitaplar okuruz çok yönlü, çok farkli bakis açilari ediniriz, zenginlesiriz, büyürüz; zenginlestikçe ve büyüdükçe hayatlarimiz da degisir. Bu arada ne kadar çok eksigimiz oldugunu da anlamaya baslariz. Bu da merak duygusuyla beslenerek nihayete ermeyen bir süreç baslatir. Ben kitapla yasadigimiz serüveni böyle görüyorum” seklinde konustu.



“Bugüne kadar ödül kazanan her bir yazar edebiyatimiz için bir kilometre tasi”

Sait Faik Hikâye Armagani’na layik görülen her bir yazarin edebiyatimiz için ayri bir kilometre tasi ve ayri bir deger oldugunu belirten Darüssafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Baskani Oguz Güleç, “Darüssafaka için Sait Faik ne kadar önemliyse, Sait Faik için de Darüssafaka ayni önemi tasiyor. Öyle ki, bir görseydin o çocuklari demisti annesi Makbule Hanim’a, Fazil Hüsnü Daglarca ile Darüssafaka’da gerçeklestirdikleri bir edebiyat matinesinden dönerken. Hepsi birer ates parçasi, gözlerinde umut, yüzlerinde onlara taninan firsatin mahcup tebessümü. Bu çocuklara destek olmak gerek, onlara ve onlar gibi yüzlercesine. Ne dersin demisti annesine” ifadelerini kullandi.

“Sait Faik Istanbul’u yazdi ama insan unsurunu hiç unutmadi”

Jüri Baskani Dogan Hizlan ise Sait Faik’i edebiyat matinelerinden tanidigini, o etkinliklerde de çok uzun konusmayan bir yazar oldugunu anlattigi konusmasinda, “Her yazarin mekâni vardir. Sait Faik de Istanbul’u, Beyoglu’nu, Adalar’i yazdi. Bunu yazarken de insan unsurunu hiç unutmadi. Yazara ödül kazandigi bilgisini telefonla ilk veren kisi olmak gibi güzel bir yani var. Kendim de o sirada yazar ile ayni sevinci yasadim” dedi.



Ödüle layik görülen Aysegül Devecioglu da konusmasinda, ödüle adini veren Sait Faik Abasiyanik’in kendi kusagi için çok önemli bir yazar oldugunu belirterek, “ Biz erik agaçlariyla konusmasini bilen, bir odadan içeriye dallariyla bir agacin, bulutun girebilecegine inanan, bundan hiç kusku duymayan bir kusaktik” dedi.



Sait Faik Hikâye Armagani

Türk Edebiyati’nin en prestijli ödülleri arasinda yer alan Sait Faik Hikâye Armagani, jüri heyeti tarafindan o yil içinde yazilmis en basarili ve üstün hikâye kitabinin seçilmesiyle veriliyor. Her yil yazarin vefat yil dönümü olan 11 Mayis’ta açiklanan armagan, geçen yil, “Yok Yolcu” adli kitabiyla Kâmil Erdem’e verilmisti. Bu yil ödülü belirleyen Seçici Kurul;, Dogan Hizlan baskanliginda, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Besir Özmen (Darüssafaka Cemiyeti Temsilcisi), Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan’dan olustu.

2023 yili Sait Faik Hikâye Armagani’na layik görülen Aysegül Devecioglu, Aglayan Dag Susan Nehir romaniyla 2008 Orhan Kemal Roman Armagani’ni da kazandi.
Kaynak: İHA