Prostat Tedavisinde Ileri Teknoloji Açiklamasi THULEP

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmani Op. Dr. Kazim Bilecen, prostat tedavisinde THULEP yönteminin daha az komplikasyon ve daha kisa sürede hastane kalis süresi gibi nedenlerden altin standart ameliyat teknigi olma yolunda ilerledigini ifade etti.

Prostat Tedavisinde Ileri Teknoloji Açiklamasi THULEP
Op. Dr. Kazim Bilecek, prostat idrar torbasinin altinda yer alan ve spermin sivi kismini üreten ortasindan idrar yolunun geçtigi glandüler bir organ oldugunu belirterek, prostat bezi 40 yas sonrasi bazi erkeklerde büyümeye baslar ve ortasindan geçen idrar kanalini daraltarak prostat hastaligi sikâyetlerine sebep oldugunu ifade etti.

Op. Dr. Kazim Bilecen, prostat hastaligi tedavisinde uygulanan ileri teknoloji Thulium Lazer Prostatektomi (ThuLEP) hakkinda bilgiler verdi.

Prostat sikayetleri

Op. Dr. Kazim Bilecen, prostat hastalarinda görülen sikâyetleri siraladi:

"Zor, ciliz ve ince idrar yapma, sik idrara çikma, geceleri sik sik idrara kalkma, idrari baslatmada ve bitirmede gecikme, idrarin sonunun damla damla uzamasi , idrar geldiginde acil idrar yapma hissi(urgenc) , bazen idrari yetistirememe, idrar kaçirma(Inkontinans) , idrar yapamama,mesanenin idrar ile dolmasi (globvezikal) sebebi ile sonda takilmak zorunda kalinmasi" dedi.

THULEP tekniginin diger yöntemlerden farki

Thulium Lazer Prostat Enüklüasyonu (THULEP) bugün için prostat hastaligi tedavisinde kullanilan en yeni tedavi seçeneklerinden biri oldugunun kaydeden Dr. Kazim Bilecen, "Bugüne kadar kapali TUR-P ameliyati kapali prostat cerrahisinde Altin standart tedavi yöntemi olarak kabul edilirken son yillarda Lazer cihazlarindaki ve Lazer ameliyat tekniklerindeki gelismeler ile birlikte ThuLEP ameliyatlari hastaya sagladigi avantajlari ve artik prostat dokusu kalmadigindan dolayi tekrarlama ihtimalinin çok daha düsük olmasi sebebi ile Altin standart ameliyat teknigi olma yolunda ilerlemektedir.Doku hasari ve penetrasyon derinliginin daha az olmasi ve daha iyi kesme gücü sebebi ile idrari tutmamizi saglayan sfinkter kas dokusunun korunmasi konusunda daha avantajli oldugu görülmektedir. Ayrica prostat kapsülü üzerinden geçen sinirler daha iyi korunabildigi için cinsel fonksiyonlar (ereksiyon) etkilenmemektedir,daha az kanamaya sebep olmaktadir bu sebeple kan sulandirici kullanan hastalarda dahi bazi durumlarda kullanilabilmektedir,ayrica doku penetrasyon derinliginin daha az ve kesme gücünün daha fazla olmasindan dolayi islem esnasinda kapsül perforasyonu gibi komplikasyonlar daha az görülmektedir.Bu durumlar daha hizli bir iyilesme, daha az komplikasyon ve daha kisa hastanede kalis süresi saglamaktadir" dedi.

THULEP ameliyati

Ameliyat hakkinda bilgi veren Bilecen, "THULEP ameliyati prostat hacmine bagli olarak 1-3 saat arasinda sürmektedir.ThuLEP cerrahisinde endoskopik el aletleri ile ÜretralMea (dis idrar yolu girisi) dan girerek mesane altinda prostat dokusuna ulasilir. Prostat dokusu çevresindeki kapsül dokusundan Thulium Lazer enerjisi yardimi ile ayrilarak (sanki bir portakalin içi ile kabugu arasina girilierek , kabugundan ayrilmasi gibi ) mesane içine atilir ve mesane içine atilan prostat dokusu Morselatör denen bir alet yardimi ile ,mesane içinden yaklasik 5-10 dakika gibi bir süre içinde parçalanarak disari alinir" seklinde konustu

THULEP’in avantajlari

Kazim Bilecen, "yönetimin avantajlari ile ilgili ise, söyle devam etti:

"Klasik TUR-P teknigi yaklasik 80-100 grama kadar olan prostatlara uygulanabilmekte ve ne kadar iyi uygulansada prostatin tamami temizlenememekte, artik doku kalmaktadir ve prostat tekrarlayabilmektedir. Oysa ThuLEP ameliyati 100 gramin üzerindeki prostatlara da basari ile uygulanabilmekte ve TUR-P ile karsilastirildiginda neredeyse prostat dokusu kalmadigi için prostatin tekrarlama ihtimali yok gibidir. Büyük prostatlarda da uygulanabilir. Mesane tasi ve prostatin birlikte oldugu hastalarda ayni seansta iki problem de tedavi edilebilir. Kalp damar hastaligi olan ,koronerstenti olan ve kan sulandirici kullanan hastalarda uygulanabilir. Çok daha az kanama görülür (Açik cerrahi veya kapali tTur ameliyatina göre). Hastanede kalis süresi çok daha kisadir ( Normalde 1-2 gün içinde sondasiz olarak hastaneden çikilabilir). Sonda daha kisa tutulur( Normal sartlarda 1-2 gün içinde sondasi çikarilir). Idrar akis hizi çok daha yüksektir. ( Prostat glandi tamamen çikarildigindan dolayi ,TUR ameliyati ve diger tedavi tekniklerine göre)."
Kaynak: İHA