Mezar Taslari Müzesi Kusadasi'nin Tarihine Isik Tutacak

Kentin tarihi degerlerine sahip çikmak ve turizme kazandirmak amaciyla projeler gelistiren Kusadasi Belediyesi, kent merkezinde bulunan Adalizade Mezarligi’ndaki Osmanli dönemine ait tarihi mezar taslarinin sergilenecegi bir açik hava müzesi kurmak için çalismalarini sürdürüyor. Kusadasi Kültürel ve Tarihi Mirasi Koruma Dernegi is birliginde yasama geçirilen “Kusadasi Adalizade Tarihi Mezar Taslari Sergi Alani Projesi”nin tamamlanmasinin ardindan yüzlerce yillik mezar taslari kentin tarihine isik tutacak.

Mezar Taslari Müzesi Kusadasi'nin Tarihine Isik Tutacak


Kusadasi Belediyesi ile Kusadasi Kültürel ve Tarihi Mirasi Koruma Dernegi ortakliginda yürütülen Kusadasi Adalizade Tarihi Mezar Taslari Sergi Alani Projesi çercevesinde, Adalizade Mezarligi’nda bulunarak koruma altina alinan Osmanli dönemine ait mezar taslarinin sergilenecegi Açik Hava Müzesi için çalismalar devam ediyor. Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan 1090 metrekarelik alanda Park ve Bahçeler Müdürlügü ekipleri tarafindan yapimina baslanan müzenin tamamlanmasinin ardindan mezar taslari tarih meraklilarinin ziyaretine açilacak.

Aydin Kültür Varliklari Koruma Bölge Kurulu tarafindan da onaylanan projede Kusadasi Belediyesi tarafindan tahsis edilen Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 1090 metrekarelik alanda Park ve Bahçeler Müdürlügü ekipleri çalismalarini sürdürüyor. Çalismalar çerçevesinde ekipler, su ana kadar alanin çevresinde tas duvar örme islemi ile aydinlatma alt yapisini tamamladi. Ardindan tarihi mezar taslarinin üzerinde bulunan çark-i felek ve istiridye motiflerinden ilham alinarak tasarlanan projenin yürüyüs yollarina ekipler tarafindan kayrak tasi dösenmeye basladi.

Ekipler, alana ayrica müze ziyaretçilerinin hediyelik esya almasi ve müze hakkinda bilgi sahibi olabilmeleri amaciyla 2 adet konteyner yerlestirdi. 180 adet tarihi mezar tasinin 9 ana grupta sergilenecegi alanda, çim ekme ve sulama elemanlarini yerlestirme islemlerinin tamamlanmasinin ardindan, mezar taslari da sergilenmek üzere ana arterlere yerlestirilecek.

"300 yillik mezar taslari ile geçmise yolculuk"

Tarihi Kentler Birligi tarafindan düzenlenen ‘Proje Özendirme ve Uygulama Yarismasi’nda Basari Ödülü alan proje çerçevesinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden emekli Ögretim Üyesi Dr. Ertan Das ve ekibi, yaklasik 2 yil içerisinde 521 adet tarihi mezar tasinin envanterini çikardi. Bunlarin arasindan 180 adet tarihi mezar tasi saglam ve sanat degeri yüksek bulunarak sergilenmeye uygun görüldü.

Kusadasi’nin kültürü, demografik yapisi, geçirdigi sosyal degisimler, yasanan siyasi olaylar, geleneksel meslekler, salgin hastaliklar, mahalle ve yer isimleri gibi kent tarihi açisindan önemli bilgiler içeren tarihi mezar taslarindan olusacak müzenin Kusadasi’nin tarihine isik tutmasi bekleniyor. Uzman rehberler tarafindan da tanitilacak olan müzenin, tarihi önem tasimasinin ve kent kimligine katki sunmasinin yani sira kültür turizmine de katki sunmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA