Kütahya'da 441 Yillik Darulkurra'da Yeniden Kur'an-I Kerim Sesleri Yükselecek

Kütahya’da bir yil önce belediye tarafindan restore ettirilen 441 yillik Cafer Pasa Darulkurrasi, Kur’an-i Kerim ve dini bilgilerin ögretildigi bir merkez olacak.

Kütahya'da 441 Yillik Darulkurra'da Yeniden Kur'an-I Kerim Sesleri Yükselecek
Balikli Caddesi’nde evlerin arasinda kalan ve klasik Osmanli mimarisinin ender örneklerinden biri olan Cafer Pasa Darülkurrasi, Kütahya Belediye tarafindan kamulastirilarak aslina uygun olarak restore edilip Kütahya’ya kazandirilmisti. Restorasyonun ardindan ziyaretçilerini agirlayan tarihi yapi, Belediye Baskani Alim Isik ile Kütahya Il Müftüsü Hüseyin Demirtas arasinda imzalanan protokolle amacina uygun olarak kullanilacak. Yapilan protokol kapsaminda 441 yillik Cafer Pasa Darülkurrasi, haftanin belirli günleri Kur’an-i Kerim ve dini ilimlerin okutuldugu bir merkez olacak.

Kur’an-i Kerim okuma yeri olan Cafer Pasa Darülkurrasi’ni yeniden ayaga kaldirarak önemli bir eseri sehrimize kazandiran Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik yapilan protokolle ilgili, “Darülkurrayi 2019 yilinda kamulastirip önce Belediyemizin mülkü haline getirdik, arkasindan restorasyon için ihale süreci basladi.

Restorasyonu tamamlandi ve 2022 yilinda tamamlanmis ve ihya edilmis bir eser olarak sehrimize kazandirmanin onurunu ve hakli gururunu hep beraber yasadik. Çünkü ecdat yadigâri bu tür eserlerin gelecek nesillere aktarilabilmesi için bu sürecin yasanmasi gerekiyordu. Sükürler olsun bizlere nasip oldu. Daha önce birçok belediye baskani arkadasim da ayni iyi niyetle buranin ihyasini düsünmüs olmasina ragmen bizlere nasip oldu. Rabbime bundan dolayi ne kadar sükretsek azdir. Geride biraktigim dört yil içerisinde sehrimize kazandirdigimiz eserleri siralayacak olsak birinci sirada bu kiymetli eseri sayarim ve bundan sonra yapilacak olan eserler de dahil olmak üzere dönemimizde sehrimize kazandirdigimiz en önemli, en anlamli eser olarak darülkurranin ihyasini, restorasyonunu ve amacina uygun kullanilmasi için Müftülügümüze tahsis edilip haftanin belirli günlerinde orada orijinal sekliyle kullanilmasinin saglanmasi olarak degerlendiririm. Bir kez daha sehrimize hayirli olsun. Orada Kur’an okuyup gelecek nesillerin daha saglikli yetismesi için kendini orada yetistiren çocuklarimizdan onlarin ailelerine kadar herkese hayirli olsun” ifadelerini kullandi.

Imzalan protokolle ilgili Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik’a tesekkürlerini ileten Il Müftüsü Hüseyin Demirtas, “Biz kadim bir milletin kadim mensuplariyiz. Kütahya’mizda birçok dini eserler var. Bunlarin çogunlugu ortaya çikmis ama bazi eserlerin yeni gün yüzüne çiktigini, virane halden kurtarildigini görmekteyiz. Bunlardan birisi de Kütahya Cafer Pasa Darülkurrasi. Darülkurra, Kur’an-i Kerim’in ileri seviyede okundugu, büyük ilim adamlarinin bulundugu, kiraat ilminin ögretildigi bir mekân. Darülkurramiz, Allah’in ilminin okundugu yer olarak geçmiste birçok hizmette bulunmus, daha sonradan virane hale gelmis. Nihayetinde Sayin Baskanimiz, devletimizin diger kurum ve kuruluslari basta da Valimiz olmak üzere is birligi içerisinde bir araya getirilmis ama bu isin yükünü gerçekten Belediyemiz çekmis. Orijinal hali ne ise o hale getirilmis. Bizler de Il Müftülügü olarak orada Cuma günleri mahalleli hanim kardeslerimiz oraya gelerek Kur’an-i Kerim okuyacaklar, sohbet dinleyecekler. Hem dini bilgilerini gelistirecekler hem de manevi duygularini insallah orada güçlü hale getirecekler. Zaman zaman da hocalarimiz orada tecvit ilminin, kiraat ilminin okundugu bir merkez olarak da kullanilacak. Orayi, gençlerimizin soru sorup cevap buldugu bir mekân olarak da kullanmak istiyoruz. Bu kadim medeniyetin bu degerlerini ayaga kaldirdigi için baskanimiza çok tesekkür ediyoruz. Onun maddi ihyasi sizden, insallah manevi ihyasi da bizden olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA