Isparta Il Insan Haklari Istisare Toplantisi Gerçeklestirildi

Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu (TIHEK) tarafindan organize edilen Isparta Il Insan Haklari Istisare Toplantisi gerçeklestirildi.

Isparta Il Insan Haklari Istisare Toplantisi Gerçeklestirildi
Isparta Ekonomi Kampüsünde gerçeklesen toplantiya Vali Aydin Barus, TIHEK Baskani Prof. Dr. Muharrem Kiliç ve kurul üyeleri, Belediye Baskan Yardimcisi Ugur Büyükçulcu, adli ve idari yargi mensuplari, kaymakamlar, kamu kurum ve kurulus temsilcileri ilçe ve belde belediye baskanlari, muhtarlar ile STK temsilcileri katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan TIHEK Baskani Kiliç, "Bugün burada Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu olarak, bu güzel zaman diliminde güller diyarinda sizlerle bir araya gelmek gerçekten benim için onur ve gurur kaynagidir. Insan haklari aslinda bütün siyasal düzenin, siyasal mekanizmalarinin, hukuk düzeninin özü ve esasini olusturuyor. Hatta biraz daha genelleyebiliriz. Ben ögrencilerime hukuk tanimi yaparken, toplumsal yasami düzen altina alan normlar bütünü olarak tanimlamasi yapiyorum. Ister örf ister gelenek ister din ister ahlak ister hukuk olsun temelinde insan var. Insanin bir hak öznesi olarak yaratilmislarin en sereflisi olmasi hasebiyle haklarinin güvence altina alinmasi, korunmasi gerekiyor. Sadece korunmasi, güvence altina alinmasi yeterli degil, manevi unsuru olusturan sey; ‘insan onuru’ olmasidir. Insan egitim hakkindan tutun da yasam hakki, en temel haklarina iliskin güvence mekanizmalari olusturacak kurallar koyabilirsiniz ama bunlarda mutlak suretle insan onurunu o manevi degeri muhafaza etmeyi amaçlamazsaniz gerçek amacina hizmet eden bir hukuk düzeni, bir sosyal düzen, bir siyasal düzen kurdugunuzu söyleyemezsiniz. Insan haklarina da bu öz deger itibariyle baktigimiz zaman, hukukun bütün temel degerini, aksiyolojik unsurunu olusturan bir sey. Bunu hangi kavramla ifadece ederiz diyecek olursak, adalet kavrami, hakkaniyet kavrami. Bu üst kavram, temel erdem, deger olarak antik dönemden itibaren bütün filozoflarin, düsünürlerin yazmis olduklari eserlerde 4 temel metinlerinde erdemin basi olarak söz ediliyor ve bütün erdemlerin özünü adalet olusturuyor” seklinde konustu.

Vali Aydin Barus ise yaptigi konusmada Isparta insanin atalarindan aldigi örf ve adetleri bugüne kadar devam ettirdigini belirterek insanlar arasinda esitligin kendileri için en büyük vazgeçilmez oldugunun altini çizdi. Vali Barus, "Isparta tarihi boyunca insana kiymet veren, hosgörü sahibi ve yeniliklere açik insanlarin yasadigi bir kültür ve medeniyet sehri olmustur. Anadolu medeniyetinin anlayisinda insan esref-i mahlukat, yani yaratilmislarin en sereflisidir. Tarihsel süreç içerisinde insanin hangi irktan, hangi inançtan, hangi düsünceden, hangi milliyetten olursa olsun basli basina mevcudiyeti ile ve sahip oldugu haklarla esit olarak görülmesi anlayisinin uluslararasi alanda kabul edilmesiyle birlikte Insan haklari kavraminin evrensel bir deger kazandigini görüyoruz. Hak hem ahlaki hem de hukuki bir kavramdir. Her iki alanda da hak bir kisi, bir kurum veya bir sey üzerindeki gerekçeler indirilmis bir iddia veya talebi ifade eder. Insan haklari da insanlarin dogustan sahip olduklari insan kisiliginden ayrilamaz irk, ulus, etnik köken, din, dil ve cinsiyet ayrimi gözetmeksizin tüm insanlarin yararlanabilecegi haklardir. Türkiye Cumhuriyeti anayasasi da insana ve insan haklarina gereken önemi vererek bu konuya genis hükümler ayirmistir. Anayasamizda Türkiye Cumhuriyeti devletinin nitelikleri arasinda insan haklarina saygili devlet oldugu ifade edilmistir. Ayrica devletin temel amaç ve görevlerini gösteren anayasanin besinci maddesinde, ‘Kisinin temel hak ve hürriyetlerini sosyal, hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bagdasmayacak surette sinirlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldirmaya, insanin maddi ve manevi varliginin gelismesi için gerekli sartlari hazirlamaya çalismak’ devletin temel görevleri arasinda sayilmistir. Anayasamizin 12 ila 74 maddeleri arasinda ise kisilerin temel hak ve hürriyetleri güvence altina alinir. Anayasamizda taninan temel hak ve hürriyetlerden herkesin tam ve esit olarak yararlanabilmesi için insan haklarini koruma mekanizmalari olusturulmustur. Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumunun insan haklarinin korunmasi ve gelistirilmesine yönelik bilgilendirme ve egitim faaliyetleriyle kamuoyunda bu konudaki duyarliligi ve farkindaligi gelistirme çabalarinin çok önemli oldugunu düsünüyorum ve bu çalismalari takdir ediyorum. Valilik olarak insan haklarinin korunmasi ve gelistirilmesi konusuna büyük önem vermekteyiz. Vatandaslarimizin can ve mal güvenligini saglarken temel hak ve özgürlüklerini güven içerisinde kullanmalarina imkan taniyacak ortami olusturmak için de çaba gösteriyoruz" dedi.

Ardindan istisare bölümüne geçildi. Bu bölümde TIHEK Baskani Kiliç ve kurul üyeleri Dilek Ertürk, Ünal Sade, Av. Zennur Ber ve Mehmet Emin Genç, katilimcilarin görüs ve önerilerini dinleyerek iletilen sorulari cevapladilar.
Kaynak: İHA