Edirne'de Örtü Alti Tarimla Üretilen Ürünler Istanbul Pazarinda Alici Bulacak

Edirne’de ’Örtü Alti Üretim Alanlarinin Revizyonu Projesi’ ile kentte üretilen her türlü sebze ve meyve, Istanbul pazarinda fiyat açisindan alici bulacak. Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, yaptigi açiklamada "Çeltik üretiminde birinci siradayiz. Ayçiçegi üretiminde 3’ncü, bugday üretiminde ise 7’ci, kisi basina üretilen tarimsal gelirde Türkiye’de 2’nci siradayiz" dedi.

Edirne'de Örtü Alti Tarimla Üretilen Ürünler Istanbul Pazarinda Alici Bulacak


Edirne’de Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü destegiyle alternatif üretim yöntemlerinin gelistirilmesi ve kent tariminin gelismesine katki saglamak amaciyla hayata geçirilen ’Örtü Alti Üretim Alanlarinin Revizyonu Projesi’ düzenlenen toplantiyla hayata geçti. Tarim Il Müdürlügünün bahçesinde düzenlenen programda üreticilere Örtü Alti Üretim Alanlarinin Revizyonu Projesi çerçevesinde yüzde 75 hibeli sera naylonu dagitildi. Istanbul’un sebze-meyvesinin büyük oranda Antalya ve güney hattindan geldigine deginen Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, il genelinde üretilen her türlü sebze ve meyvenin Istanbul pazarinda fiyat açisindan alicisini rahat bulabilecegini aktardi.

"Örtü alti tariminin yayginlastirilmasini hedefliyoruz"

Örtü alti tariminin yayginlastirilmasini hedeflediklerinin altini çizen Vali Kirbiyik, Edirne’nin Istanbul’a yakinliginin büyük avantaj sagladigina degindi. Istanbul’un sebze meyvesinin büyük oranda Antalya ve güney hattindan geldigini vurgulayan Vali Kirbiyik, Edirne’nin Istanbul’a birkaç saatlik mesafede olmasi sebebiyle kentte üretilecek her türlü sebze ve meyvenin Istanbul pazarinda fiyat açisindan alicisini rahat bulabilecegini ve bunun bir avantaj oldugunu ifade etti.



"Edirne tarimsal gelirde Türkiye’de ikincisi"

Edirne’nin tarim sehri oldugunu söyleyen Edirne Valisi Kirbiyik, "Çeltik üretiminde yüzde 45’ini tek basina üreten ve bu konuda birinci siradayiz. Ayçiçegi üretiminde 3. sirada, bugday üretiminde ise 7. siradayiz. Kisi basina üretilen tarimsal gelir bakimindan TÜIK verilerine göre Türkiye’de 2. siradayiz. Vatandaslarimizin gelir bakimindan geçim kaynagi olan en önemli alanin tarim alani oldugunu görüyoruz. Tarimin gelismesi için her türlü çabayi ve projeyi desteklemek gibi sorumlulugumuz ve vizyonumuz var. Bizim en büyük avantajlarimizdan bir tanesi de tüm tarim arazilerimizin neredeyse ekilebilir halde olmasidir" seklinde açiklamada bulundu. Sulanabilir tarim arazisi miktarini arttirma konusunda sorumluluklari oldugunu söyleyen Vali Kirbiyik, bu konudaki yatirimlarin devam ettigine degindi. Uzun yillardan sonra Özel Idarenin bütçesine 25 milyon Türk lirasi kadar ödenek konuldugunu belirten Vali Kirbiyik, 14 ayri kirsal yerlesim sahasinda tarimsal sulama alt yapisini yenilediklerini ve yaklasik 25 bin dönüme yakin araziyi de bu vesileyle sulamaya açmayi planladiklarini ifade etti.



"Edirne genelinde 306 örtü alti isletmemiz mevcut"

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü destegiyle bu yil 8 proje hazirladiklarini söyleyen Edirne Il Tarim ve Orman Müdürü Atilla Bayazit, hazirlanan alternatif üretim yöntemlerinin gelistirilmesi ve yine kent tarimi projesi çerçevesinde hazirladiklari örtü alti üretim alanlarinin revizyonu projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Edirne genelinde 306 örtü alti isletme bulundugunu aktaran Bayazit, domates, salatalik, biber, patlican, taze fasulye, marul ve maydanoz gibi ürünler olmak üzere toplam 70 bin metrekare alanda sera altinda üretim yapildigini hatirlatti.

"Edirne’de hayata geçirilen örtü alti projeden 81 üretici faydalanacak"

Üreticiler adina konusan Münire Güler, Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik basta olmak üzere desteklerini esirgemeyen herkese tesekkür ederek daha fazla üretim yapmaya devam edeceklerini aktardi.

Konusmalarin ardindan Vali Kirbiyik ve beraberindekiler, Karaagaç Mahallesi’nde üretilen örtü alti tarim ürünlerinin bulundugu stantlari dolasilarak bilgi aldi. Daha sonra 81 üreticiye yüzde 75 hibeli sera naylonu dagitildi.
Kaynak: İHA