Azerbaycan'dan 1.8 Milyon Turist Gelmesi Hedefleniyor

Azerbaycan’dan Türkiye’ye geçen yil yaklasik 700 bin kisi turistik amaçli gelirken, karsilikli turizm trafigi pandemi öncesine döndü. Iki ülke arasinda turizm hacminin kisa vadede 1.8 milyon turiste ulasabilecegi öngörülüyor.

Azerbaycan'dan 1.8 Milyon Turist Gelmesi Hedefleniyor
Azerbaycan en büyük turizm pazarlarimiz arasina girme yolunda hizla ilerliyor. Türkiye Otelciler Birligi (TÜROB) Baskani Müberra Eresin, ‘tek millet iki devlet’ ülküsünden hareketle dost ve kardes ülke Azerbaycan’in Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarindan biri olma yolunda ilerledigini belirterek, iki ülke arasindaki turizm hacminin 1.8 milyon turiste ulasabilecegini söyledi.



Türkiye ve Azerbaycan arasindaki turizm faaliyetleri Bakü’de gerçeklestirilen workshop ile masaya yatirildi. Kültür ve Turizm Bakanligi koordinasyonunda Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi, Türkiye Otelciler Birligi ve Türk Havayollari isbirliginde, Alaska Turizm organizasyonuyla gerçeklestirilen workshop iki ülke arasinda karsilikli turizm pazarinin potansiyelini gözler önüne serdi.

Türkiye ilk tercih

Birligin Bakü Workhop’u sonrasinda hazirladigi sonuç raporunda görüslerine yer verilen Eresin, “Yaklasik 10 milyon nüfuslu kardes ülke Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayisinin pandemi öncesi rakamlara yaklasmasi kardesligimizin bir sonucudur” dedi.

Eresin, söyle konustu: “2022 yilinda yaklasik 700 bin Azerbaycanli kardesimiz Türkiye’ye geldi. Bu sayinin kisa sürede 1 milyona ulasacagini öngörüyoruz. 2022 yilinda yurt disina çikan Azerbaycan vatandaslarinin ilk tercihi Türkiye oldu. Türkiye’den Azerbaycan’a ise geçen yil 315 bin turist gitti. Türkiye, Azerbaycan’a en çok turist gönderen ilk 5 ülkenin içinde. Bu da Azarbeycan’nin Türkiye için oldugu gibi, Türkiye’nin de Azerbaycan turizmi için ne kadar önemli oldugunu gösteriyor. Azerbaycan’in Türkiye’den daha çok turist agirlama potansiyeli var, zira Azerbaycan’in Türk ziyaretçiler için basta gastronomi, yaz ve kis turizmi, kültür turizmi, saglik turizmi gibi birçok açilardan önemli altyapi ve üstyapi imkanlari bulunuyor. Bu önemli potansiyeli harekete geçirmek üzere Azerbaycanli meslektaslarimizla karsilikli isbirligi ve tanitim çalismalarini daha çok artiracagiz. Azerbaycan turizm potansiyeli olarak hedefledigimiz 1 milyon 850 bin sayisina ulasmak için her türlü isbirliklerine açigiz. Bu önemli potansiyeli harekete geçirmek üzere Azerbaycanli meslektaslarimizla karsilikli isbirligi ve tanitim çalismalarini daha çok artiracagiz.”

Yogun katilim oldu

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Doç.Dr. Cahit Bagci da Türk otelciliginin geldigi seviye ile bugün ülkemizin adeta yüz aki konumunda oldugunu belirterek, “Kuskusuz Türkiye- Azerbaycan iliskileri bugün geldigi seviye itibariyle dünyaya örneklik teskil eden, iki ülke arasinda emsali olmayan bir iliski biçimidir. Bize düsen görev, bütün sektörlerdeki görevlilere düsen görev, bu iliski biçiminden, bu anlayistan, bu yaklasimdan bir sinerji üretmektir” dedi.

Bakü’deki workshop’a toplam 41 otel katilim sagladi. Azerbaycan’in önde gelen yaklasik 200 seyahat acentesi ve tur operatörünün davetli olarak katilim sagladigi organizasyonda yüz yüze görüsmeler gerçeklestirildi.

Azerbaycan Turizm Ajansi Aparat Rehberi Kenan Kasimov, Azerbaycan Seyahat Acentalari Birligi Baskani Goydaniz Gahramanov, Azerbaycan Otelciler Birligi Baskani Eldar Alimuradov ile THY Bakü Müdürü Hamid Eldeleklioglu’nun da katildigi etkinlikte iki ülke turizminin gelistirilmesine yönelik temenni ve beklentiler paylasildi.

Azerbaycan’dan ülkemize gelen turist sayisi

Yil Azerbaycan’dan gelen turist sayisi (Bin kisi)

2013 630

2014 657

2015 602

2016 606

2017 765

2018 858

2019 901

2020 236

2021 470

2022 683

2022 (ilk 3 ay) 143

2023 (ilk 3 ay) 143
Kaynak: İHA