Avrupa Siyasi Toplulugu Zirvesi Sona Erdi

Moldova’da düzenlenen Avrupa Siyasi Toplulugu Zirvesi’nin ardindan açiklama yapan Moldova Cumhurbaskani Maia Sandu, “Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana yasanan en büyük askeri saldiriya ve uluslararasi hukuk ihlallerine karsi birlestigimizi gösterdik” dedi.

Avrupa Siyasi Toplulugu Zirvesi Sona Erdi


AB üyesi ve üye olmayan 40’tan fazla ülke liderinin katilimiyla Moldova’da ikincisi düzenlenen Avrupa Siyasi Toplulugu Zirvesi sona erdi. Moldova Cumhurbaskani Maia Sandu zirvenin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Avrupa’nin dört bir yanindan liderlere Moldova’da agirlamaktan zevk duydugunu ifade ederek, “AB üyesi olmayan bir ülkede yapilan ilk Avrupa Siyasi Toplulugu toplantisiydi ve herkesi burada agirlayabildigimiz için çok gururluyuz. Bugün burada, Ukrayna’dan sadece 20 kilometre uzakta, Avrupa’ya barisi geri getirme konusundaki kolektif ve güçlü kararliligimizi yeniden teyit etmek için kitayi bir araya getirdik” dedi.

Sandu, “Bugün, kitamizin istikrarinin tehdit altinda oldugu bir dönemde gücümüzü ve birligimizi gösterdik. Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana yasanan en büyük askeri saldiriya ve uluslararasi hukuk ihlallerine karsi birlestigimizi gösterdik” ifadelerini kullandi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’e savas ne kadar sürerse sürsün destek vereceklerini belirttigini aktaran Sandu, “Moldova Cumhurbaskani olarak, Ukrayna’nin direnisi ve cesareti olmasaydi kendi ülkemin tehdit altinda olacagini biliyorum. Bugün güvenlik hakkinda konustuk. Avrupa kitasini savaslardan, saldirganliktan ve tehditlerden koruma ihtiyacindan bahsettik” dedi.



Toplantida Avrupa’nin kritik altyapisinin siber ve fiziksel güvenligini güçlendirmeye yönelik ortak çabalarimizi hizlandirma konusunda anlastiklarini belirten Sandu, “Ortak eylemlerimiz, Avrupa ailemizi birbirine daha siki baglayacak, Avrupa’yi daha güçlü kilacak ve bizi daha güvenli hale getirecek” dedi.

Avrupa Siyasi Toplulugu’nun bir sonraki zirvesi Ispanya’da yapilacak.
Kaynak: İHA