82 Yasindaki Gürcü Samsun'da TAVI Islemiyle Hayata Döndü

10 metre yürürken bile nefes almakta zorlanan hastamizi su an yakinlari tutamiyor” dedi.

82 Yasindaki Gürcü Samsun'da TAVI Islemiyle Hayata Döndü
TAVI islemi yaptirmak için Gürcistan’dan Samsun’a gelerek 753 kilometre yol kat eden Gürcistanli 82 yasindaki Znulieta Mzhavanadze, VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde yapilan TAVI islemi sonrasinda artik çok iyi hissettigini ve bu islemi kendisine yapanlara tesekkür etmek için tekrar Samsun’a geldigini söyledi.



“Çarpinti ve gögüs sikismasi olan hastamiz günlük ihtiyaçlarini kendisi karsiliyor”

Gürcistanli vatandasa yapilan TAVI islemi hakkinda bilgi veren Uzm. Dr. Ali Ekber Atas, “TAVI diye adlandirdigimiz, aort kapagina kapali yolla kapak yerlestirme islemini Gürcistan’dan gelen hastamiz Znulieta Mzhavanadze’ye basariyla uyguladik. Hastamizin kontrolünü yaptik. Kendisi su anda oldukça saglikli. Bir ayin sonunda kalp kapaginda oldukça belirgin iyilesme olmus ve genel durumu iyi. Yaklasik 1 ay önce hastayi ilk degerlendirdigimizde 5-10 metre yürürken bile nefes alamadigini, düz yatamadigini, belirgin çarpinti ve gögüs sikismasi oldugunu söylemisti. Simdi bir yakinin ifadesiyle kimse artik kendisini tutamaz durumda. Su an oldukça rahatladi. Günlük ihtiyaçlarini kendisi rahatlikla karsiliyor. Tabi islem yasina uygun sekilde kapali yolla yapildigi için hastada herhangi bir ameliyata bagli travma veya ameliyat izi kalmadi. Günlük hayatina çok çabuk dönmüs oldu. Hastamizi bu konuda gösterdigi sabir ve tedaviye uyum konusunda tebrik ediyoruz” diye konustu.

Önümüzdeki 10 yil boyunca ortalama olarak hastanin degisen kapagi ile birlikte normal yasina uygun olarak bütün fonksiyonlarini yerine getirebilecegini dile getiren Uzm. Dr. Ali Ekber Atas, “Isine gidebilecek, dolasabilecek. Kendisi bagimsiz sekilde bütün ihtiyaçlarini karsilayabilecek. Hedefimiz de bu zaten. Bu arada kapagini belirli araliklarla takip ediyor olacagiz. Kalp ritminin düzenli gidip gitmedigini, tansiyon dengesizliginin olup olmadigini da ayrica takip ediyoruz. Ancak bu hastalarda genellikle ilk aylarda belirgin iyilesme oldugu için kendisinde de eskiye kiyasla daha belirgin bir fonksiyon iyilesmesi olmasini ve günlük hayata hizlica dönmesini bekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA