16 Sehri Birbirine Baglayan 'Firat'in Gerdanligi' Kömürhan Köprüsünü 7 Milyondan Fazla Araç Kullandi

Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu ve Akdeniz bölgelerini birbirine baglayan yollar üzerinde stratejik konuma sahip olan 660 metre uzunlugundaki Kömürhan Köprüsünü, açildigi 2 Ocak 2021 tarihinden bu yana 7 milyon 250 bin araç kullandi.

16 Sehri Birbirine Baglayan 'Firat'in Gerdanligi' Kömürhan Köprüsünü 7 Milyondan Fazla Araç Kullandi
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Karayollari Genel Müdürlügünce 2014 yilinda yapimina baslanan Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerini birbirine baglayan 660 metre uzunlugundaki yeni Kömürhan Köprüsü ve baglanti tünelinin 2 Ocak 2021 düzenlenen törenle resmi açilisi gerçeklestirilmisti. Toplam uzunlugu 5 bin 155 metre olan projede 2 bin 400 metre uzunlugunda çift tüp tünel, bir adet 660 metre gergin egik kablolu köprü ve bir adet 123 metre uzunlugunda betonarme köprü bulunan yeni Kömürhan Köprüsü, ters Y tipi kule olarak tasarlandi. Eyfel Kulesinde kullanilan çelik miktarina esit olan 7 bin ton çelik kullanilan Kömürhan Köprüsünün kaynak boyunun yaklasik 450 kilometre, çelik segmentlerin kule baglantisini saglayan kablo uzunlugunun ise 853 kilometre oldugu kaydedildi. Tek pilonlu ve orta açikliginin 380 metre olmasi sebebiyle dünya literatüründe 4. sirada yer alan köprü ile devamindaki 2 buçuk kilometrelik çift tüp tünelin de trafige açilmasi ile birlikte 16 ilin baglantisi olan Malatya-Elazig arasindaki karayolu ulasimini daha rahat, hizli ve emniyetli bir sekilde gerçeklestiren köprü, zaman ve akaryakittan tasarruf edilmesini saglayarak ekonomiye katki sagliyor.

Kömürhan Köprüsünün hizmete açildigi 2 Ocak 2021’den bu yana 7 milyon 250 bin aracin kullandigi ögrenilirken, sürücüler ise memnuniyetlerini dile getirdi. Erzurum’dan geldigini ve yolun önceki halini bildigini dile getiren sürücülerden Mehmet Karaoglu, ’’Bu yolda ilk defa 2019 yilinda ögrencilik yillarimda geçmistim. Burada dinlenme tesisi ve lokantalar vardi hala var. Özellikle bu bölgede dikkatimizi çeken sey ise 2-3 tane kazaya denk gelmistik. Hem Erzurum’dan gelirken hem de Malatya’dan dönerken sahit olduk. Allah, devletimize zeval vermesin. Son 2-3 senedir yollarimiz mükemmel. Güzel bir seyahat gerçeklestiriyoruz, çok da memnunuz. En azindan ölümlü, yaralanmali, maddi hasarli kazalarin önüne geçildi” dedi.

Kaynak: İHA