Kis Mevsiminde Çöle Dönen Torul Baraj Gölü'nde Su Seviyesi Normale Döndü

Gümüshane’de kurak geçen kis mevsimi nedeniyle adeta çöllesen Torul Baraj Gölü karlarin erimesi ve son dönemde etkisini gösteren yagislarla birlikte normale döndü.

Kis Mevsiminde Çöle Dönen Torul Baraj Gölü'nde Su Seviyesi Normale Döndü
Vauk Dagindan dogup Karadeniz’e dökülen ve geçtigi 160 kilometre boyunca derin vadilere hayat veren Harsit çayi üzerinde enerji üretimi için yapilan Torul Baraji ve Hidroelektrik Santrali (HES) gölünün su seviyesi yagissiz geçen sonbahar ve kis mevsimi nedeniyle düstü. Topraklarin çatladigi ve sular altinda kalan yapilar ile tarihi Torul Köprüsünün gün yüzüne çiktigi baraj gölü havzasinda meydana gelen kuraklik çevre sakinlerinin de endiselenmesine sebep olmustu.

Son yillarin en yagissiz kis mevsimini geçiren Gümüshane’de elektrik enerjisi üretimi amaciyla yapilan Torul Baraji gölü havzasinda yaklasik 55 metre çekilen su seviyesi ilkbahar mevsimiyle birlikte yüksek kesimlerdeki karlarin erimesi ve son dönemdeki yogun yagislarin etkisini göstermesiyle normal seviyesine döndü. Tarihi Torul Köprüsünün tekrar sular altinda kaldigi baraj gölü havzasi normale dönerken çevre sakinleri kis mevsiminde bombos olan baraj gölünün normal seviyesine gelmesinden dolayi duyduklari mutlulugu dile getirdi.

“Kis mevsiminde buralar çöl halindeydi, dikenler ortaya çikmisti”

Son yagislarla birlikte baraj dolulugunun normale döndügünü söyleyen Mehmet Atasu, “Kis mevsiminde buralar çöl halindeydi, dikenler ortaya çikmisti. Son yagislarla birlikte buralar kapandi. Burada hiç su yoktu baraj bombostu. Havalar isinmaya baslayip yüksekteki karlar eriyince baraj doldu tarihi Torul Köprüsü kapandi su anda oradan geçis yok. Baraj bosalinca tekrar faaliyete basliyor” dedi.

Kaynak: İHA