Kavurmasi Ve Güveciyle Ünlü 400 Yillik Tarihi Cuma Pazari Yenilendi

Bursa’nin Büyükorhan ilçesinde 400 yildir kavurma ve güveç geleneginin devam ettigi Tarihi Cuma Pazari, belediye tarafindan gerçeklestirilen restorasyon çalismalarinin ardindan açildi. Bir Allah dostunun tavsiyesiyle 400 yil önce hayvan pazari, tahil hani ve camisiyle hizmet veren Cuma Pazari; bundan sonra 5 gün boyunca açik kalacak. Dag yöresinde kekikle yetisen kuzularin kesilmesiyle hemen taze taze pisirilen kavurma ve güveçler de misafirlere ikram edildi.

Kavurmasi Ve Güveciyle Ünlü 400 Yillik Tarihi Cuma Pazari Yenilendi
Büyükorhan ilçesinde asirlardir canli hayvan ticaretinin gerçeklestigi ve yeni kesilen hayvanlarin etlerinin kavurma ve güveç yapilip satildigi Cuma Pazari’na Türkiye’nin her yerinden insan geliyor.

Sadece Cuma günleri hizmet veren pazarin ünü Türkiye sinirlarini asinca Büyükorhan Belediyesi eski tahil hanini yenilemeye karar verdi. Belediye Baskani Ahmet Korkmaz’in tesebbüsleriyle aslina uygun bir sekilde Cuma pazari bünyesindeki tahil hani yenilendi.

Içerisinde hayvan pazari, Cuma camisi ve tahil haninin bulundugu Cuma Pazarinin ününün Türkiye sinirlarini astigini belirten Belediye Baskani Ahmet Korkmaz, "Cuma Pazari yaklasik 400 yildir bu bölgenin ticaret merkezligini yapmis. Içinde bulundugumuz tahil hani da yöre insaninin basta hayvan ve hayvan ve tarimsal ürünlerini sattigi bir ticaret merkezi. Buradaki bu faaliyet 400 yildir kesintisiz devam eden bir faaliyetti. Içinde bulundugumuz yapi da tamami ahsap. Büyükorhan Belediyesi olarak buranin restorasyonunda tarihi dokuya hiç ellemedik. Ahsap bölgeleri koruyarak restorasyonu gerçeklestirdik. Deforme olmus ve ekonomik ömrünü tamamlamis parçalari degistirdik. Aslina uygun olarak gerçeklestirdigimiz restorasyonu sadece belediyemizin öz kaynaklarini kullanarak yaptik. Bu tesisin hemen yaninca Cuma camimiz var. Osmanli Imparatorlugu dönemi ve Cumhuriyetin ilk yillarinda her camide Cuma namazi kilinmazdi. Bölgede tek Cuma camisiydi burasi. Eski tarihi cami yikildi. Bu cami ve bu ticaret merkezinin yapiminda bir Allah dostunun istegi ve yardimlarinin oldugu herkes tarafindan bilinir. Bu camide her cumada bir Allah dostunun bulundugu yüz yillardir rivayet edilir. Buranin manevi atmosferi de çok büyüktür. Yillardir gelen müsterilerimizden burada yedigimiz eti baska yerde yiyemediklerini dinliyoruz. Buradaki ürünler tamamen kendi yöre hayvanlarimizin etinden. Bu hayvanlar agil yüzü görmemis yüzde yüz organik dagda yasayan hayvanlar. Dolayisiyla burada kavurma ve güveç yiyen misafirlerimiz lezzeti unutamadiklarini dile getiriyor" dedi.

Baskan Korkmaz, Büyükorhan Hayvan Pazari’nin 25 yil önce Marmara ve Ege Bölgesi’ne ciddi manada hizmet verdigini de hatirlatarak, "Bölgede hayvanciligi yeniden canlandiriyoruz. Hayvan Pazari’nin yenileme islemlerini de bitirip Kurban Bayrami’ndan önce açacagiz. Bölgemizi yeniden hayvanciligin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Çünkü buradaki hayvanlar organik olarak besleniyor ve Türkiye genelinde talep görüyor" dedi.

Tarihi Cuma Pazarindaki esnaf da gelen talep üzerine bundan sonra sadece cuma günleri degil haftanin 5 günü hizmet vereceklerini kaydederek, "Buradaki esnaf, kavurma ve güveç gelenegini babalarindan dedelerinden yeni nesillere aktariyor. Burasi duali bir pazar. Burada yenilen etin lezzeti unutulmuyor. Türkiye’nin her yerinden müsterilerimiz geliyor" dediler.

Öte yandan, Cuma Pazarinda 100 yillik toprak kaplarda güveç yemeklerinin yanisira, kavurma ve döner satisi yapiliyor.

Yenilenen yüzüyle hizmete alinan Tahil Hani dualarla faaliyete açildi.
Kaynak: İHA