Bahar Yorgunlugunu Önemseyin

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Serdal Baysal, bahar aylari ile birlikte ortaya çikan sikâyetlerin önemsenmesi gerektigini bildirdi. Baysal, bahar yorgunlugunun, baharin gelisiyle ortaya çikan ve ortalama iki üç hafta süren halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik hali oldugunu belirtti.

Bahar Yorgunlugunu Önemseyin
Baysal, "Boyun, sirt, omuz ve yaygin eklem agrilari, mide bagirsak sisteminde degisiklige bagli olarak mide agrilari, sislik, gaz, kabizlik ve ishal, istah degisiklikleri, nöropsikiyatrik degisikliklere bagli olarak sinirlilik, bas agrisi, sikinti, uyku düzensizlikleri, cilt, kalp, tansiyon ve seker hastaliklarinda artis görülür. Bahar aylarinda havadaki isi, isik, nem ve havadaki iyon degisikliklerine bagli olarak insan metabolizmasinda da degisiklikler olur. Hormonal bir takim degisikliklere bagli olarak mide sikâyetlerinde artis veya mide hastaliklarinin nüksü, tansiyon ve seker regülasyonunda bozulma görülür. Yine bahar aylarindaki hareket ve beslenme aliskanligindaki degisiklik de bahar yorgunlugunun ortaya çikmasina neden olur" dedi.

Medicana Bursa Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Serdal Baysal, açik havada yürüyüs, günlük dus almak, bol sivi tüketmek, az ve sik araliklarla beslenmek, vitamin ve mineral içerigi zengin içecek ve yiyecekler tüketmek, tatil yapmak, hobilerle ugrasmak, müzik dinlemek, sigara, alkol ve kafein içeren gida tüketimini azaltmakla yorgunluktan korunulabilecegini kaydetti.

Düzenli egzersiz, stres ve gürültüden uzak durma, manyetik ortamlardan uzak durma, cep telefonu ile uzun süre konusmama, saglikli beslenme, düzenli ve yeterli sivi tüketme, kola, alkol, çay ve kafein gibi metabolizmamizi uyaran sivilari fazla tüketmemekle de yorgunluktan korunabilecegini vurgulayan Dr. Baysal, söyle devam etti:

"Vücudumuzun dehidrate, susuz kalmasi susuzlugun düzeyi ile dair olmakla birlikte yorgunluktan komaya kadar degisen ciddi saglik sorunlarina sebep olur. Düzenli egzersiz olarak sabah veya aksam yürüyüsleri, bisiklet kullanma, jimnastik, doga yürüyüsleri yapilabilir. Bahar yorgunlugundan korunmak için beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Bahar aylarinda vücudun vitamin ve mineral ihtiyaci arttigi için bol sebze ve meyve tüketilmeli. Sicak havalarda artan su ihtiyaci nedeniyle günlük 2-3 litre sivi alinmali, alkollü ve kafeinli içecekler mümkün oldugunca az tüketilmeli, karbonhidratli gidalar yorgunluk ve dikkatsizlige neden oldugu için az tüketilmeli. Agir yemekler yerine sebzeli ve zeytinyagli gidalar tercih edilmeli, kavurma ve izgara etler yerine de haslama etler tüketilmelidir. Yorgunluk, bir hastalik degil bir sikâyettir. Birçok hastalikta yorgunluk ilk bulgu olabilir, bu sebeple uzamis yorgunluklarda mutlaka saglik kurulusuna basvurulmali."
Kaynak: İHA