Aliaga'da Tohumlari Atilan Proje, Avrupa'da Filiz Verdi

Aliaga Habas Hamdi Basaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlügünde baslatilan ve kapali alan hava temizligini konu alarak çevre konusunda yenilikçi bir yaklasim ortaya koyan Erasmus + "Gelecege Nefes Olalim" projesinin ortaklari Romanya, Portekiz, Sirbistan ve Kuzey Makedonya oldu.

Aliaga'da Tohumlari Atilan Proje, Avrupa'da Filiz Verdi
Aliaga Habas Hamdi Basaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlügünde 2020 yilinda baslayan Erasmus + "Gelecege Nefes Olalim" projesi, kapali alan hava temizligini konu alarak çevre konusunda yenilikçi bir yaklasim ortaya koydu. Okulun cografya ögretmenlerinden Gülcan Kilci tarafindan yazilan ve ekipteki 7 ögretmenin yürüttügü projenin ortaklari Romanya, Portekiz, Sirbistan ve Kuzey Makedonya oldu. Kapali alan hava kalitesini ön planda tutan proje ile farkli branslardan 7 ögretmen; Romanya, Portekiz, Sirbistan ve Makedonya’da bulunan ortak okullari ziyaret ederek "Gelecege Nefes Olalim" slogani ile havayi temizleyen bitkilerle ilgili farkindalik olusturacak atölyeler düzenledi.

Ayrica ülkelerin kendi bitki örtülerinde var olan tibbi ve aromatik bitkilerin tespit ve tanitimi için gerekli çalismalara destek oldu ve farkli kültürlerin kaynasmasi için düzenlenen etkinliklerde yer aldi.

Proje çerçevesinde tüm ortak okullarda permakültür bahçeleri, tohum koleksiyonlari, kompost gübre yapim alanlari olusturuldu. Botanik park ve bahçeler ziyaret edildi, projenin yan hedeflerinden biri olan çevreyi koruma kazanimi için geri dönüsüm atölyeleri düzenlendi.

Ögrencilerin de katkilariyla farkli atik maddelerden ürünler yapilip sergilendi. Proje ayrica, eTwinning platformunda da uygulanirken, Konya Il Milli Egitim Müdürlügü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Kelesoglu Egitim Fakültesi isbirliginde düzenlenen "Uluslararasi Projeden Uygulamaya Egitim Sempozyumu”nda (UPUES 2021) sunuldu.

22-26 Mayis’ta son çalisma, Habas Hamdi Basaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliginde yapilacak. Okul müdürü Mehmet Murat, “Proje, 3 yilin sonunda bitecek gibi görünüyor ancak etkileri çok uzun yillar boyunca projeye katilan ülkelerde, Avrupa’da ve ülkemizde devam edecektir” dedi.

Kaynak: İHA