Alerjinin En Etkili Tedavisi Alerjenden Kaçinmak

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Arzu Ertem Cengiz, nüfusun yaklasik yüzde 80’inin yasami süresince en az bir kez alerjik sorun yasadigina ve halk arasinda ’Saman nezlesi’ denilen alerjik rinitin her yasta görülebilecegine dikkat çekerek alerjinin en etkili tedavisinin alerjenden kaçinma oldugunun altini çizdi.

Alerjinin En Etkili Tedavisi Alerjenden Kaçinmak
Acibadem Bursa Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Arzu Ertem Cengiz, alerjik solunum hastaliklari temel olarak üst solunum yolunu ilgilendiren alerjik rinit ve alt solunum yollarini ilgilendiren alerjik astim olmak üzere ikiye ayrildigini belirtti.

Ancak her ne kadar iki ayri sistem gibi görünse de temelde hava yollarinin bir bütün oldugunu söyleyen Dr. Cengiz, alerji astim ve alerjik rinitin tek hava yolu hastaligi olarak ele alinmasi gerektigini ifade etti.

Alerji sikliginin günümüzde gelismis ülkelerde, çevre kirliligi gibi faktörlerin artmasi ile giderek arttigini belirten Dr. Cengiz, alerjilerin hayatin herhangi bir aninda ortaya çiktigini, ancak daha çok çocukluk ve genç eriskin dönemde bulgu verdigini dile getirdi. Türlerine göre alerjinin ortaya çikma yasinin degisiklik gösterdigine dikkat çeken Dr. Cengiz, “Alerjik hastaliklar toplumun yüzde 25 ila yüzde 40’ini etkilemektedir. Yaklasik yüzde 80’i ise yasami süresince en az bir alerjik sorun yasamaktadir. Alerji, bagisiklik sisteminin vücuda giren veya temas eden maddelere karsi olusan asiri tepkisidir. Alerjik reaksiyona sebep olan maddelere ’alerjen’ denilmektedir. Alerjinin bazen çok hafif belirtilerle kendini gösterirken bazen de hayati tehlikeye sebep olacak kadar ciddi belirtilere yol açmaktadir" dedi.

Alerji belirtilerinin kisiden kisiye farklilik gösterdigine isaret eden Dr. Cengiz “Alerjinin siddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kasinti, burun tikanikligi, sik hapsirma, kronik öksürük, nefes darligi veya hirilti, vücutta döküntü veya sislik belirtiler arasinda sayilabilir. Alerjene bagli olarak gelisen alerji belirtileri solunum yollarini, sinüsleri ve burun kanallarini, cildi ve sindirim sistemini etkileyebilir. En sik olarak burun, akcigerler, bogaz, sinüsler, kulaklar, mide ya da ciltte olusan belirtiler ile kendini gösterir. Bazi insanlar için alerjiler astim semptomlarini da tetikleyebilmektedir. En ciddi vakalarda, anafilaksi (alerjik sok) adi verilen hayati tehdit eden bir reaksiyon meydana gelebilir” diye konustu.

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte havaya saçilan polenlerin alerjik rinit, göz alerjisi ve astima yol açabilecegini hatirlatan Dr. Cengiz, bu belirtilerin bahar aylarinda siddetlendigini, sik hapsirma, burun tikanikligi, gözlerde yasarma ve kasinti, öksürük, hirilti ve hatta nefes darligi gibi belirtilerin görüldügünü söyledi.



Dr. Cengiz astimi ise “hava yollarinin genellikle alerjenlere bagli olarak daralmasi sonucu gelisen bir solunum sistemi hastaligi” olarak tanimlayarak; tipki polen alerjisinde oldugu gibi vücuttaki antikorlarin solunum yollarina giren alerjenlere karsi savas açtiklarini, bunun sonunda tipki bir akciger enfeksiyonu gibi öksürük, hirilti, nefes darligi olustugunu anlatti.

Alerji teshisinin, hastanin sikayetlerinin dinlenmesi, muayenesi, çesitli kan tetkikleri ve alerjik deri testleri ile konuldugunu, bununla birlikte teferruatli bir hasta öyküsü ve fizik muayene belirtileri, kan tetkikleri ve deri testleriyle desteklendigini belirten Cengiz, "Bazen alerjenlerden tamamen kaçinmak mümkün degildir. Örnegin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. Ilaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardimci olabilir, ancak alerjiyi iyilestirmezler. Bireyde görülen alerjiye bagli olarak kullanilabilecek ilaçlar bagisiklik sistemi reaksiyonunu azaltmaya ve belirtileri hafifletmeye yardimci olabilir. Diger tedavilerle tamamen rahatlamayan siddetli alerjiler için doktor tarafindan alerjen immünoterapisi önerilebilir" dedi.

Kaynak: İHA