Depremzede Kadinlar El Isi Deri Esyalar Üretiyor

Depremin etkiledigi illerden Sinop’a gelerek misafir edilen depremzede kadinlar, KYK yurdunda açilan saraciye kursunda egitim görerek hem meslek ögreniyor hem de afetin etkilerinden uzaklasiyor.

Depremzede Kadinlar El Isi Deri Esyalar Üretiyor
6 Subat’ta yasanan deprem felaketinde yikilan veya hasar gören evlerinden ayrilarak Sinop’ta yurt ve misafirhanelerde konaklayan depremzede kadinlar, Sinop Valiligi ile Saraciye Sanayicileri Dernegi isbirligiyle baslatilan Halk Egitim Merkezi programinda yerli kadinlarla birlikte saraciye kursu alarak deri esyalar üretiyor. Kadinlar hem el becerilerini gelistiriyor hem meslek ögreniyor hem de depremin olusturdugu psikolojik etkilerinden uzaklasiyor.

Sinop Mahmud Kefevi Kredi ve Yurtlar Kurumu(KYK) Yurdu’nda kurulan deri tasarim atölyesinde kurs veren usta ögretici Sevda Dikmen, "Burada deri tasarim kursu veriyoruz ögrencilerimize. Toplamda 20 ögrencim mevcut, haftada 2 gün ders yapiyoruz. Toplam 3 aylik bir proje, Nisan’da basladik Haziran’da bitecek. Ögrencilerimiz bu egitimde hem meslek ögreniyorlar hem de katilim belgesi vererek bu isin devam etmesini sagliyoruz" diye konustu.

Unutulmaya yüz tutmus meslekler arasina girdigini dile getiren Dikmen, isteyenlerin kendi ürettigi ürünlerin satisini da yapabildigini söyledi.



Hatay’in Iskenderun ilçesinden gelerek misafir edilen Yildiz Özgen, "Kursa ilk basta Sevda ve Beyza hocamizla beraber basladik. Biz rehabilite olma adina basladik ama daha sonra bunu meslek edinebilecegimizi ögrendik. Usta egitici belgesi alip tekrar kendi bölgemize döndügümüzde orada egitmen olarak da çalisabilecegimiz söylendi. Ben rehabilite olma adina buraya basladim ama su anda burada olmaktan çok mutluyum ve bir kazanç elde edecegim. Üretiyorum, ürettiklerimizi eger alici olursa satacagiz. Satilmasa da bana Sinop’tan bir hatira olarak kalacaklar" seklinde konustu.

Malatya’dan gelerek yurtta misafir edilen Özgül Bakça, "Daha önce böyle bir sey ile hiç ilgilenmemistim. Vakit öldürmek adina geldim aslinda ben buraya, hiç böyle seyler yapacagim aklima gelmezdi ama çok güzel seyler yapmaya basladik. Anahtarlik, kolye gibi ürünler yapiyoruz, kendimiz ögrenmeye çalisiyoruz hocalarimizin yardimiyla. Gittigimiz yerde de diplomalarimizi alirsak gittigimiz yerdeki Halk Egitim Merkezlerinde ögretmenlik yapabilecegimiz belirtildi, orada da ben de baska insanlara yararli olacagim. Hiç düsünemezdim böyle seyler yapacagimi ama simdi her yaptigim ürünü zevkle ‘ben yaptim’ diyebiliyorum" ifadelerini kullandi.

Farkli sehirlerden gelen depremzede kadinlarla birlikte çalismaktan mutluluk duydugunu dile getiren Sinoplu Birgül Dikmen ise, "Yeni arkadaslarla tanistik, bu tür ürünler yapiyoruz sergiliyoruz. Talep olursa insallah satmayi düsünüyoruz. Anahtarliklar, cüzdan, kartlik gibi ürünler ilk çalismalarimiz mesela. Ilerledikçe insallah daha iyi seyler olacak diye düsünüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA