Kars'ta 7 Bin 440 Sayili Kanunun Tanitimi Yapildi

Kars’ta 12 Mart’ta Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren 7 bin 440 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Iliskin kanunun tanitimi yapildi.

Kars'ta 7 Bin 440 Sayili Kanunun Tanitimi Yapildi
Halk Egitim Müdürlügü Konferans Salonu’nda düzenlenen toplanti saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Kars Defterdari Bilgehan Alim, “Bugün burada 12.03.2023 tarihinde yasalasarak yürürlüge giren 7440 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair Kanunun bilgilendirme toplantisi için bir araya geldik. Öncelikle toplantimiza katilim saglayan tüm katilimcilara sükranlarimi sunuyorum. Ayrica bizi kirmayip davetimize icap eden Vergi Müfettisi Sayin Alaattin Demir üstada da tesekkür ediyorum. Kamu alacak stogunun azaltilmasi, ekonomik sikinti içerisindeki mükelleflerin rahatlatilmasi, vergi sistemine yeni vergi mükelleflerinin dahil edilmesi, idari yarginin is yükünün hafifletilmesi amaciyla Cumhuriyet tarihi boyunca birçok yapilandirma kanunu çikarilmistir. Bunlardan en sonuncusu olan 7440 sayili kanunun basvuru süreci baslamis olup, bu süre 31.05.2023 tarihine kadar devam edecektir. Kanun kapsaminda 31.12.2022 öncesi borçlar yapilandirilabilmektedir” dedi.

Alim, “7 bin 440 sayili Kanunun kapsamindan bahsedersek; Hazine ve Maliye Bakanligina bagli tahsil dairelerinin, 4458 sayili Kanundan kaynakli Gümrük Ticaret Bakanligina bagli tahsil dairelerinin, Sosyal Güvenlik Kurumuna bagli tahsil dairelerinin, Il Özel Idarelerinin, Belediyelerin ve Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanliklarinin alacaklarini kapsamaktadir. Bakanligimiz tahsil dairelerini ilgilendiren 7440 sayili kanunun ana hatlarini 7 baslikta toplayabiliriz. Bunlari; kesinlesmis borçlara ödeme kolayligi getirmesi, ihtilaflarin sulh yoluyla çözümlenebilmesine imkan tanimasi, halen vergi incelemesinde olan veya takdir islemleri devam eden mükellefler için de düzenleme bulunmasi, pismanlikla ya da izaha davet kapsaminda veya kendiliginden beyana taksit imkâni vermesi, Matrah ve vergi artirimi imkâni vermesi, kanunla isletme kayitlarinin gerçek duruma uygun hale getirilmesine de imkân vermesi, kKasa mevcudu ortaklardan alacaklar ile ilgili hesaplarin da düzeltilmesine olanak saglamasidir. Bugün itibari ile toplam yapilandirilan mükellef sayimiz %15 civarinda olup, toplantinin bu oranin yukariya çikarilmasina katki saglayacagini umuyoruz. Sözlerime burada son verirken, 7440 sayili Kanunun hayirli olmasini diler toplantimizin faydali olmasini temenni ederim” diye konustu.

7440 sayili kanun ile ilgili tanitim videosunun izlenmesinin ardindan Vergi Dairesi Müdür Yardimcisi Ünal Saritaç tarafindan bilgilendirme yapildi.
Kaynak: İHA