Kahvehanenin Vefat Eden Müsterilerinin Anisi Duvarda Yasatiliyor

Sinop’un Lala köyünde yaklasik 40 yildir hizmet veren köy kahvehanesinde vefat eden müsterilerin fotograflari duvara asilarak hâtiralari yasatiliyor. 80’e yakin vefat eden kisinin fotografi bulunan duvar, gün geçtikçe daha da kalabaliklasiyor. Fotograflari görenler ise geçmis hâtiralarini ve ölümün gerçekligini hatirliyor.

Kahvehanenin Vefat Eden Müsterilerinin Anisi Duvarda Yasatiliyor
Kahvehanenin isletmecisi ve ayni zamanda Lala köyünün 25 yildir muhtari olan Metin Acar tarafindan baslatilan gelenekle vefat eden köy halki ve ayni zamanda kahvehanenin müsterilerinin fotograflari duvarda sergileniyor. 80’e yakin fotografla kaplanan duvari görenler, ölen arkadaslarini veya akrabalarini yâd ediyor.

“Yasadigimiz sürece ölecegiz”

Fotograflarin asilma amacini anlatan isletmeci muhtar Metin Acar, “Burayi açtigimizda burada çok sevdigimiz müsteriler ve çevremdeki arkadaslarim. 25 yildir da köyümde muhtarlik yapiyorum. Bu fotograflar, bu mekânda beraber çay içtigimiz, yasadigimiz, vefat ölen arkadaslarimiza ait. Yeter ki ölmesinler ama ölenlerin anisini da fotograflarini buraya asarak gönlümüzde yasatiyoruz. Daha da fotografi asilacak arkadaslarimiz var, ölmelerini istemiyoruz ama ne yazik ki yasadigimiz sürece ölecegiz” diye konustu.

Ölen akrabalarinin fotografinin asildigini görenlerin de mutlu oldugunu ve tesekkür ettiklerini de sözlerine ekledi.

Duvardaki fotograflari olan kisilerin tamamini tanidigini söyleyen Mustafa Kurt(69), “Onlari gördükçe kendi yasantimdaki gelmis geçmis herkesi canlandiriyorum. Onlarin anisina burada oturup muhabbetimizi yapiyoruz, geçmisimizi gelecegimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.



“Babam, kardesim, arkadaslarimiz agabeylerimiz var”

Duvarda birçok akrabasinin da fotografi oldugunu anlatan Muzaffer Yelkenci(81), “Babam, kardesim, arkadaslarimiz, agabeylerimiz var. Ne mutlu bize, o fotograflari orada gördükçe daha iyi oluyoruz. Insan bir yere gidip de arkadasini gördükçe daha mutlu oluyor. Etkileniyoruz tabi, eskiden beri görmedigimiz insanlarimiz oluyor daha yasli olanlar, babamiz yerinde olan adamlar var orada sadece bizden degil” dedi.

Hüseyin Nallioglu ise, “Ölenleri gördükçe onlari hatirliyoruz, tanidigimiz arkadaslarimiz var. Biz de 40 seneye yakindir buraya geliriz, buranin müsterisiyiz. Fotograflari gördükçe konusuyoruz, arkadasimizin babasi veya tanidigimiz insanlar onlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA