Hatay Kirikhan'a Kalici Konutlar Için Ilk Kazma Vuruldu

Kahramanmaras merkezli depremlerin en büyük yikimi yaptigi Hatay’in ilçelerinden Kirikhan’da kalici konutlarin yapimi için kazi ve hafriyat çalismasi basladi. Kirikhan Belediye Baskani Ayhan Yavuz, 2 binin üzerindeki konutun 11 ay içinde depremzedelere teslim edilecegini bildirdi.

Hatay Kirikhan'a Kalici Konutlar Için Ilk Kazma Vuruldu
6 Subat Kahramanmaras merkezli depremler 11 il içinde en büyük yikimi Hatay’da yapti. Kentte Antakya, Defne ve Samandag ilçelerinden sonra en büyük hasar Kirikhan’da meydana geldi. Enkaz kaldirma çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan ilçede agir hasarli yapilarin yikim ve enkazini temizleme çalismasi basladi.

Diger taraftan ise Kirikhan Topbogazi Çevre yolu kenarinda kalici konutlarin yapimi için kazi ve hafriyat çalismasi baslatildi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) eliyle ilk etapta 830, ikinci etapta ise bin 170 afet konutu insa edilecek ve 11 ay gibi bir sürede depremzedelere teslim edilecek. Bölgesel mimariye uygun olarak insa edilecek konutlar 3 yada 4 katli olacak, en saglam zeminde, radye temel üzerine, tünel kalip sistemiyle insa edilecek. Kisa süre önce çalismaya baslayan ekipler, 8 blokun temelinin kazi çalismalarini tamamladi ve birkaç gün içinde temel betonu dökülecek.

Çalismalari yakindan takip eden Kirikhan Belediye Baskani Ayhan Yavuz, depremin ardindan 4 ayi geride birakmak üzere olduklarini belirterek, “Çok sükür, devletimizin, hükümetimizin Cumhurbaskanimizin kalici konutlarin temeli atilmaya baslandi. Kirikhan’da 2 bin 451 binamiz ayni anda yikildi. Acil yikilacaklar içindeydi, enkazlari kaldirildi. Agri hasarli binalarin 6 bin 500’dü, itiraz edilmeyen binalarin yikim ve enkaz tasima çalismalari devam ediyor. 26 bin civarinda bagimsiz bölüm yikildi, bunlarin sahipleri magdur durumda. Devletimizin, Cumhurbaskanimizdan Allah razi olsun, ilçemiz yikildi ama bizi sevindiren devletimizin, milletimizin büyüklügüdür” dedi.



"11 ay içinde 2 bin konut teslim edilecek"

11 ay içinde kalici konutlarin teslim edilmeye baslanacagini kaydeden Yavuz, “Ilk etapta 830, ikinci etap ihalesi yapildi, bin 170 olmak üzere 2 binin üzerinde konut 11 ay içinde hak sahibi vatandaslarimiza verilecek. Bunun devami gelecek. Bizim bölgemizde köy evleriyle birlikte ciddi anlamda konut açigimizi olustu. 19 mahallede yer teslimi yapildi, 6 ay içinde yapilip hak sahiplerine teslim edilecek. Yaralarimiz sariliyor. Yaramiz, acimiz büyük. Yeni modern yasanabilir bir sehirle daha güçlü sekilde ayaga kalkacagiz” dedi.



Ilçe merkezi yerinde kalacak"

Yavuz, ilçenin merkez olarak yerinde kalacagini, gerekli planlamanin bakanlik tarafindan yapildigini bildirdi.

Agir hasarli binalarin yerine yeni planlamalar yapilacagini dile getiren Yavuz, “Insanlara tabut olmayan binalar ve is yerleri yapilacak. Kanatli Caddesi yerinde agir hasarli binalar yikilacak. Yerine yeni planlamalar yapiliyor, yeni bir çarsi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA