Almanya Ülkedeki 4 Rus Baskonsoloslugunu Kapatiyor

Almanya hükümeti, ülkedeki 5 Rus konsoloslugundan 4’ünün faaliyet izninin geri alinmasina karar vererek, Rusya’dan yil sonuna kadar 4 baskonsoloslugunu kapatmasini istedi.

Almanya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Christofer Burger, Berlin’de gerçeklestirilen basin toplantisinda Rusya ile yasanan gerilime degindi. Moskova yönetiminin geçtigimiz ay Rusya’daki Alman personel sayisini 350 ile sinirlandirma karari aldigini, buna Alman okullari ile kültürel kurumlardaki çalisanlarin da dahil oldugunu hatirlatan Burger, Almanya’nin kasim ayina kadar Yekaterinburg, Novosibirsk ve Kaliningrad’daki konsolosluklarini kapatmak zorunda kaldigini ifade etti.

Burger, "Sadece Moskova’daki büyükelçiligimiz ile St. Petersburg’daki konsoloslugumuz açik kalacak. Bu gerekçesiz karar, Alman hükümetini Rusya’daki tüm alanlarda çok önemli kesintiler yapmaya zorluyor" dedi.

Rus hükümetinin kararina misilleme yapildigini aktaran Burger, Almanya’daki 5 Rus baskonsoloslugundan 4’ünün faaliyet izninin geri alinmasina karar verildigini, Rusya’dan yil sonuna kadar söz konusu konsolosluklardaki faaliyetlerini durdurmasinin istendigini söyledi.

Burger, Rusya’nin Berlin Büyükelçiligi ve bir baskonsoloslugu ile hizmet vermeye devam edebilecegini vurguladi. Söz konusu kararla iki ülke arasinda “personel esitligi” saglanmasinin hedeflendigini kaydeden Burger, "Bizi bu duruma getiren, Rus tarafinin tavridir” diye konustu.

Karara göre Rusya’nin Berlin Büyükelçiligi ile Bonn, Frankfurt, Hamburg, Leipzig, Münih’teki 5 baskonsoloslugundan sadece biri faaliyetlerini sürdürebilecek.
Kaynak: İHA