Zihinsel Engelli Gençler Hem Egitim Alacak Hem Is Sahibi Olacak

Sehzadeler Belediyesi’nin Tilkisüleymaniye Mahallesi’nde hayata geçirecegi Engelsiz Egitim Merkezi ve Korumali Isyeri Projesi’nin temeli törenle atildi. Projenin 7 bin 470 metrekarelik bir alanda yaklasik 12 milyon TL’ye mal olacagini ifade eden Sehzadeler Belediye Baskani Ömer Faruk Çelik, merkezde 21 yas üstü zihinsel engelli 50 bireyin rehabilite edilecegini ve durumlari agir olmayan engelli bireylerin ise is sahibi yapilacagini söyledi.

Zihinsel Engelli Gençler Hem Egitim Alacak Hem Is Sahibi Olacak
Sehzadeler Belediyesi’nin Tilkisüleymaniye Mahallesi’nde hayata geçirecegi Engelsiz Egitim Merkezi ve Korumali Isyeri Projesi’nin temeli törenle atildi. Törende Sehzadeler Kaymakami Cemal Hüsnü Çaykara, AK Parti Sehzadeler Ilçe Baskani Ömer Faruk Çelik, AK Parti Gençlik Kollari Baskani Samet Dogus, belediye baskan yardimcilari, daire müdürleri, Manisa’daki engelli derneklerinin baskan ve yöneticileri ve engelli aileleri hazir bulundu.

Sehzadeler Belediyesi olarak Sehzadeler ve Manisa’nin gerçek bir ihtiyacina daha çözüm getirecek bir projeyi daha hayata geçireceklerini kaydeden Baskan Çelik, "Sehzadeler Belediyesi olarak Tilkisüleymaniye’de 7 bin 470 metrekare içerisinde, Zihinsel Engelli Yavrularimiz Için Rehabilitasyon Merkezi ve Korumali Isyerleri kuracagiz. Hem Sehzadeler hem Manisa içerisinde 21 yas üstü zihinsel engelli bireyleri egitime devam edebilecegi özel sektöre veya kamuya ait bir egitim kurulusu bulunmamaktadir. Bu sebeple engelli ailelerinin yillarca rehabilitasyon merkezlerinde çocuklarina kazandirdiklari ufak kazanimlar, engelli genç 21 yasina geldikten sonra bir merkeze devam edemedigi için kaybediliyor. Kuracagimiz rehabilitasyon merkezi ile uzmanlar yardimi ile bu gençlerimizin kazanimlarini kaybetmeden ve hatta daha da gelistirerek, hayatlarina devam edebilmelerine destek olacak, engelli ailelerinin mücadelelerine de omuz vermis olacagiz. Sehzadeler Belediyesi olarak, bu gayeyle açtigimiz Karaagaçli Engelsiz Egitim Merkezimiz zaten 2 yildir faaliyette. Sehzadeler Halk Egitim Müdürlügü ile yaptigimiz protokolle ögretmenlerimiz ile uyumlu bir sekilde faaliyetlerimizi yapiyoruz. Karaagaçli Engelsiz Egitim Merkezimizde spor aktiviteleri, ahsap boyama, müzik egitimi, resim, el örgüsü ve oryantasyon egitimleri veriyoruz. Burada, 21 yasini bitirmis, egitim dönemini tamamlamis 16 ögrenci ve 12 egitici ögretmen ile bu faaliyetlerimiz devam ediyor. Ancak Karaagaçli’daki merkezimizin fiziki yapisi, sartlari çok da engelli yavrularimiz için uygun degildi. Bu sebeple onlara daha uygun sartlarda egitim verebilmek için bu projemizi gelistirdik." ifadelerini kullandi.

"Hem rehabilite hem is sahibi olacaklar"

Temeli atilacak Engelsiz Egitim Merkezi’nin 50 kisi kapasiteli olacagini ve zihinsel engellilerin buradan ücretsiz yararlanacagini kaydeden Baskan Çelik "Tasimalarini, idari, temizlik ve güvenlik personelleri, yeme içme, ekipmanlarin tamami sürekli olarak Sehzadeler Belediyesi tarafindan karsilanacak. Sehzadeler Halk Egitim Merkezi yine proje ortagimiz. Ögretmenlerimiz Sehzadeler Halk Egitim Merkezi tarafindan görevlendirilecek. Burada yavrularimiz tarim ve bahçe isleri ile ugrasacaklar. Onlar için spor sahasi da yapiyoruz. Günlük aktivitelerle onlari daha mutlu etmenin yollarini da arayacagiz. Projemiz içerisinde durumlari agir olmayan zihinsel engelli bireylerin özel sektör tarafindan istihdaminin da saglanabilmesi için 2 adet korumali is yeri de kuracagiz. Her bir isyeri 10 engelliye is saglayabilecek yeterlilikte olacak. Korumali isyerleri Türkiye’nin her yerinde yayginlasmasi gerekiyor. Manisa OSB bünyesinde daha önce ZEKI Projesi ile kurulan ve halen aktif olarak çalisan korumali isyerleri var. Ancak belediyelerin de korumali isyerleri kurma noktasinda ön almasi ve engellilerimize ve ailelerine umut olmasi gerekiyor. Biz de Sehzadeler Belediyesi olarak korumali isyerleri kurarak hem Türkiye’deki belediyelere örnek olmak ve farkindalik olusturmak istiyoruz" seklinde konustu.



"12 milyon TL harcanmasi ön görülmektedir"

Sehzadeler Belediyesi olarak söz konusu yatirimi hayata geçirebilmek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin yürüttügü Sosyal Gelismeyi Destekleme Programinda "Sehzadeler Engelleri Asiyor" isimli proje hazirlayarak, Zafer Kalkinma Ajansi’na basvurduklarini dile getiren Baskan Çelik, "Manisa’dan sunulan çok sayida projeden ilk 4 proje arasina girerek hibe destegi almaya hak kazandik. Projemize yaklasik 2 milyon TL hibe destegi saglanacak. Zafer Kalkinma Ajansi denetiminde projemizi halen yürütmekteyiz. Mevcut bina tadilati ve içerisinin A’dan Z’ye donatilmasini biz bu projeden karsilayacagiz. Diger giderlerin tamami ise belediyemizden karsilanacaktir. Bu proje için 12 milyon TL harcanmasi ön görülmektedir. Sehzadeler Engelleri Asiyor Projemizde Sehzadeler Kaymakamligi, Sehzadeler Ilçe Milli Egitim Müdürlügü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi, Manisa Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlügü, Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Dernegi, Manisa Otizm Dernegi, Manisa Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Dernegi istirakçi ortaklarimiz. Projemizi belirlerken, kurgularken birlikte çalismalar yaptik." dedi.

Hayata geçirilecek Engelsiz Egitim Merkezi ve Korumali Isyeri projesinin teknik özellikleri hakkinda bilgi vererek sözlerini sürdüren Baskan Çelik, "Projemiz 7 bin 470 metrekarelik alanda yer almaktadir. Egitim Merkezimiz, 260 metrekare mevcut yapinin tadilatina ilave olarak 564 metrekare yeni yapinin ilavesiyle toplamda 824 metrekare kullanim alanina sahiptir. Binamiz egitim alaninda; 4 adet sinif, 2 atölye, 1 adet spor odasi, mutfak ve yemekhane, ögretmenler odasi, müdür odasi, idareye ve ögrencilere ait lavabolar, depo ve giris-dolasim holleri yer aliyor. Binamizin korumali isyeri alaninda ise; 2 adet atölye, 2 adet soyunma odasi ve ögrencilere ait tuvaletler olacak" ifadelerini kullandi.

Sehzadeler Kaymakami Cemal Hüsnü Çaykara ise engelliler ve ailelerine hizmetin en güzelini sunmaya gayret ettiklerini dile getirerek, Belediye Baskani Ömer Faruk Çelik ve Sehzadeler Belediyesinin çok önemli bir görevi ifa etmis olacagini söyledi.



Konusmalarin ardindan önce dua edildi, ardindan protokol üyeleri hep birlikte butona basarak merkezin temeline ilk harcini döktü.

Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Dernegi Baskani Mahperi Serpil Dede, "Bugün biz anneler olarak çok kiymetli, özel bir projenin içerisinde olmanin onuru ve gururunu yasiyoruz. Bizim çocuklarimiz için bu proje çok degerli. Özellikle 18 yas üstü çocuklarimizin devlet elinde kaldiklari, is görebildikleri, rehabilite edildikleri bu alan çok kiymetliydi. Projede emegi geçenlere çok tesekkür ediyorum. Özellikle Ömer Faruk Çelik baskanimiza bizim isteklerimizi dinleyip bu projeyi hayata geçirdikleri için çok tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.

"Manisa’da bir ilke sahit olduk"

Engelli aileleri adina konusan Aktivist Saadet Seranoglu, "Bugün Manisa’da bir ilke sahit olduk. Bu Manisa için çok büyük bir kazanimdir. Biz yillarca engelli aileleri, dernekleri, sivil toplum kuruluslari olarak Manisa’daki engelli çocuklarimizin egitim hayati bittikten sonra ne yapabilirleri düsünüyorduk. Çünkü çocuklarin eve kapanmasi aileler için bir yikimdi. 18 yas üstü çocuklarimizin, su an 23 yas olarak sinirlandirildi, Milli Egitimden haklari bittiginde tüm haklari bitmis oluyordu. Bireysel olarak aileler ancak kurslar aldirarak, hayatlarini sürdürüyordu. Bu merkez tüm çocuklarimizi bir raya toplamak bakimindan çok kiymetli. Emegi geçen herkesten Allah razi olsun. Benim de iki engelli çocugum var. Bu merkez onlari rehabilite edecek. Ömer Faruk Çelik baskanimiza sonsuz tesekkürler" derken, Manisa Otizm Dernegi Baskani Arife Güngör de sunlari söyledi: "Böyle bir projenin paydasi olmaktan çok mutluyuz. Bu projede 23 yas üstü çocuklarimiz için hayat boyu ögrenme ve sosyal hayata katilimlarinda Baskanimiz Ömer Faruk Çelik’in çok büyük önemi var. Bu projede bize destek olan herkese çok tesekkür ediyorum. Hayirli, ugurlu olsun."
Kaynak: İHA