Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Faydasi Kadar Zarari Da Bulunuyor'

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak, yemegin hemen ardindan tüketilen maden suyunun faydalari kadar zararlari da bulundugunu belirtti.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Faydasi Kadar Zarari Da Bulunuyor'
Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak, maden sularinin asiri tüketiminde yüksek tansiyon, böbrek hastaliklari, mide ülseri ve kemik erimesine neden olabilecegini belirterek, "Maden sulari yüksek miktarda sodyum içerdikleri için asiri tüketilmemelidir. Fazla sodyum alimi idrardan kalsiyum atimini artirdigi için kemik erimesine risk olusturabilir. Ayni zamanda fazla sodyum alimi yüksek tansiyon, böbrek hastaliklari, mide ülseri gibi hastaliklara zemin hazirlayabilir. Bu nedenle asiri tüketilmemelidir. Tüketilen miktar kadar maden suyunun içerigi de önemlidir. Maden suyu seçimi yaparken sodyum içerigi düsük kalsiyum ve magnezyum içerigi yüksek olanlar tercih edilmelidir" seklinde konustu.



"Yüksek tansiyon, böbrek hastaliklari, mide ülseri gibi hastaliklara zemin hazirlayabilir"

Maden sularini günde 600 mililitre tüketmemiz gerektigini belirten Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak" Maden sulari yer alti sularindan elde edilir. Çözünmüs mineraller, elementler ve gaz içerirler. Içerdigi mineraller sayesinde oldukça sagliklidir ve insan sagligina oldukça faydalidir. Ter ve idrarla atilan minerallerin yerine konmasi sivi ihtiyacinin bir kisminin karsilanmasi için tercih edilebilir. Amerikan Obezite Birligi günlük maden suyu tüketiminin 600 ml olmasini öneriyor. Maden sulari yüksek miktarda sodyum içerdikleri için asiri tüketilmemelidir. Fazla sodyum alimi idrardan kalsiyum atimini artirdigi için kemik erimesine risk olusturabilir. Ayni zamanda fazla sodyum alimi yüksek tansiyon, böbrek hastaliklari, mide ülseri gibi hastaliklara zemin hazirlayabilir. Bu nedenle asiri tüketilmemelidir. Tüketilen miktar kadar maden suyunun içerigi de önemlidir. Maden suyu seçimi yaparken sodyum içerigi düsük kalsiyum ve magnezyum içerigi yüksek olanlar tercih edilmelidir. Soda ve maden suyu birbiri ile çok fazla karistirilir. Soda yapay bir içecektir. Normal suya sodyum bikarbonat ve karbondioksit gazinin eklenmesiyle elde edilir. Maden sulari içerdigi zengin mineraller nedeniyle soda yerine tercih edilmelidir. Siseler 200 ml civarindadir. Günlük 3 sise içmek yeterli olacaktir. Çok fazla tuz tüketen bir toplum oldugumuz için bundan fazlasini içmek zararlidir" diye konustu.

Kaynak: İHA