Meriç Nehri'nin Debisi, Son 1 Ayda Yüzde 50 Düstü

Edirne’nin önemli su kaynaklarindan birisi olan Meriç Nehri’nin debisi, hava sicakliklarinin artmasi ve yagislarin azligi nedeniyle son 1 ayda neredeyse yüzde 50 düstü.

Meriç Nehri'nin Debisi, Son 1 Ayda Yüzde 50 Düstü
Yagislarin az olmasi tarimsal üretimi, nemliligi, su kaynaklarinin durumunu olumsuz etkiledigi gibi nehir debilerini de etkiliyor. Nehir debi verilerine göre, Meriç Nehri’nin Kirishane mevkiinde Nisan ayinda 218 metreküp/saniye akan su seviyesinin, Mayis ayinda yapilan ölçümde 58 metreküp/saniyeye kadar düstügü görüldü.

Tunca Nehri’nde ise Nisan ayinda 13 metreküp/saniye akan su seviyesi, 11 metreküp/saniyeye düstü.

Edirne’de kisin taskinlarla yazin ise kuraklikla gündeme gelen Meriç ve Tunca nehirlerindeki su seviyesi, hava sicakliklarinin artmasi ve yagislarin az olmasi sebebiyle düstü.

Devlet Su Isleri Edirne 11’inci Bölge Müdürlügü Kirishane Ölçüm Istasyonu verilerine göre, Meriç Nehri’nde Nisan ayinda 218 metreküp/saniye akan su seviyesi, Mayis ayinda 58 metreküp/saniye olarak ölçüldü.

Su seviyesinin azalmasina bagli olarak nehrin ortasinda adaciklar, taslar ve agaç kütükleri de gün yüzüne çikti. Meriç Nehri kentin tarihi ve turistik noktalarini görmeye gelen turistlerin de ilgi odagi olurken, olusan manzara ise düsündürüyor. Meriç Nehri’ni fotograflayarak güne ani birakan turistler, su seviyesinin düsmesine bagli ortaya çikan görüntülerle ise sasirip gizleyemiyor.

"Kum adaciklari, agaç kütükleri ve çalilar görünmeye baslamis"

Istanbul’dan kentin tarihi ve turistik noktalarini gezmeye gelen vatandaslardan Havva Akel, "Edirne’ye gelirken kentin simgelerinden birisi olan Meriç Nehri’ni görünce çok sasirdik. Çünkü daha fazla su orani bekliyorduk. Baktigimizda kum adaciklari, agaç kütükleri ve çalilar görünmeye baslamis. Bu durum ülkemiz adina da sikinti veren bir hal almaya basladi.

Çünkü böyle olunca tarimsal kuraklik ortaya çikiyor. Bu da ekonomimize büyük zarar verir diye düsünüyorum. Kuraklik son yillarda ülkemizin en büyük sorunlarindan birisi haline gelmeye basladi.

Insallah yagislarla birlikte düzelir ve mevsim normallerine döner ve doldugunu görebiliriz" dedi.

Kaynak: İHA