Açiklanan Rekolteler Findik Fiyatini Etkilemedi

Findik sezonuna yaklasik 2 ay kala açiklanan tahmini findik rekoltelerinin serbest piyasayi kontrol etmek amaciyla yapildigi ileri sürüldü.

Açiklanan Rekolteler Findik Fiyatini Etkilemedi
Her yil findik sezonu yaklasirken, serbest piyasayi kontrol etmek amaciyla gerçekçi olmayan bazi çevrelerce rekolte tahminleri yapildigini ifade eden Giresun’un tarihi Findik Pazari esnaflarindan Mustafa Kankaya, gerçege en yakin tahmini rekolte için Tarim ve Orman Bakanligi’nca olusturulan Rekolte Tahmin Komisyonunun çalismasini beklemek gerektigini söyledi.



Giresun’un tarihi Findik Pazari’nin esnaflarindan Mustafa Kankaya, ”Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi’nde findik ihracat sektörü temsilcilerinin duyurdugu 810 bin ton 2023 yili findik rekoltesinin ardindan Türkiye Istatistik Kurumu da (TUIK) 730 bin ton olarak bir rekolte tahmini açikladi.

Ihracatçilarin açikladigi 810 bin ton geçek disi bir rekolte olmakla beraber TUIK’in açikladigi rakam gerçege daha yakin olarak görebiliriz. Ancak en dogru ve gerçege yakin rekolteyi Tarim ve Orman Bakanligi’nca olusturulan Rekolte Tahmin Komisyonu belirlemektedir. Rekolte Tahmin Komisyonu da rekolte saha çalismalarini haziran ayi içerisinde yapmaktadir. Bunun disinda yapilan açiklamalar daha çok serbest piyasayi kontrol altinda tutmak veya düzenlemek için yapildigi bilinmelidir. Kaldi ki daha gerçekçi oldugunu düsündügümüz TUIK tahmini rekoltesini dikkate alacak olursak dahi bu rekolte de hasat zamanina kadar düsecektir. Çünkü findik hasat edilinceye kadar risk altinda olan bir üründür. Mayis ayinda yagan dolu ve firtinalarin ardindan haziranda yasanabilecek sicak havalar da findigi olumsuz etkilemesi mümkündür. Dolaysiyla açiklandigi kadar bir rekoltenin olmasi mümkün görünmüyor” dedi.

Açiklanan tahmini rekoltelerin serbest piyasayi olumsuz etkilemedigini de kaydeden Findikçi Kankaya, “Açiklanan tahmini yüksek findik rekoltesinin ardindan serbet piyasada findik fiyatinin düsmesi gerekirdi, ancak hiç de olumsuz etkilendigini söyleyemeyiz. Suanda Giresun’da serbest piyasada findik fiyati 59 lira civarindadir. Bu rakam uzun zamandir 60 ila 59 lira araliginda degismektedir. Dolayisiyla findik fiyati uzun zamandir fiyat istikrarini korumaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA