Manisa'da Sel Felaketi Tarim Arazilerini Vurdu

Manisa’nin Saruhanli ilçesinde dün etkili olan saganak ve dolu yagisi kirsal mahallelerde sel baskinlarina neden olurken, tarim arazilerinde de büyük hasara yol açti. Hasar tespit çalismalarinin devam ettigi mahallelerde su ana kadar 10 bin dönümlük arazinin zarardan etkilendigi tahmin ediliyor.

Manisa'da Sel Felaketi Tarim Arazilerini Vurdu
Manisa’nin Saruhanli ilçesinde dün aksam saatlerinde etkili olan saganak yagis ilçeye bagli Koldere Mahallesi’nde su taskinlarina yol açti. Mahalle merkezine yakin bölgede bulunan dere yataklarinin tikanmasi ve islevini yitirmis eski dere yataklarinin insan kullanima açilmasi nedeniyle su baskinlarinin yasandigi mahallelerde Manisa Su ve Kanalizasyon Idaresi, Saruhanli Ziraat Odasi ve Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli ekipler ile diger birimler tarafindan yaralarin sarilmasina baslandi.

10 bin dönümlük arazi sel sularindan zarar gördü

Kent merkezindeki evlerin su basmasinin yani sira tarim arazileri de sel baskinlarindan zarar gördü. Bag direklerinin devrildigi mahallede dolu yagisi nedeniyle çiçekte olan baglardaki üzüm salkimlari kirilarak yere döküldü. Ekili alanlarin sular altinda kaldigi arazilerde sular tahliye edilmeye çalisiliyor. Yaklasik 10 bin dönümlük alanda sel ve dolu nedeniyle hasar oldugu tahmin edilirken Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerinin hasar tespit çalismalari devam ediyor.

Sel felaketinde tarim arazilerinin zarar gördügünü söyleyen çiftçi Ismail Kocacenk, “5 bin dönüm dolu afeti var, 5 bin dönümde de kanallarimizda tasan sularin basmasi sonucu misirlarimiz, baglarimiz, pamuklarimiz zarar gördü. Mahallenin içindeki derelerin kapatilmasindan dolayi büyük sel felaketleri basladi.

Tarlalarimiza geldik baktik yapacak bir sey yok. Öylece kaldik. Yagmur sel bu felaketi yasadik. Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüz ile kaymakamimiz, MASKI daire baskanlarimiz gelerek hasar tespitlerini yaptilar. Devletimizden yardimlarini bekliyoruz” dedi.



"60 yasindayim böyle yagmur görmedim"

Hayati boyunca böylesi siddetli bir yagmur görmediklerini söyleyen Koldere Mahalle Muhtari Ibrahim Durbay, “Saat 4 siralarinda baslayan yagmur Koldere Mahallemizdeki derelerin tasmasi sonucu büyük zararlar oldu. Köyün içinde 25 kadar evimiz sular altinda kaldi. Zararimiz büyük ancak MASKI daire baskanlarimiz, Saruhanli Kaymakamimiz geldiler zarar tespitlerini yaptilar. Zararlarin telafi edilerek yaralarin sarilacagini söylediler. Çiftçimiz de büyük zararda. Devletten yardimlarini bekliyoruz. Millet zor durumda su an. Ben 60 yasindayim böyle bir yagmur görmedim. Çok siddetli bir yagmur. Birden geldi” diye konustu.



“En azindan borçlarimizin ertelenmesi çok önemli”

Çiftçilerin borçlarinin ertelenmesi gerektigini talep eden Saruhanli Ziraat Odasi Baskani Aydogan Okur, “Ilçemiz Saruhanli 28 Mayis aksami Koldere Mahallemizde siddeti yagis etkisiyle olusan doluyla beraber ovamizda büyük miktarlarda zarar olusmustur. Biz Ziraat Odasi Baskanligi, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü olarak gerekli tespitleri yaptik. Toplan alan miktari ve zararin ne kadar oldugunu ortaklasa bir karar alarak deklare edecegiz. Devletimizden acilen burada müdahale etmesini istiyoruz. En azindan borçlarimizin ertelenmesi çok önemli. Ekilen arazilerde Kolderemiz her türlü ekime müsait. Su anda sikintili bir durum. Insallah devletimiz sesimizi duyar. Su an 5 bin dönüm arazide sel baskini 5 bin dönüm arazide de dolu vurdu. Tam çiçek dönemindeki baglarda büyük sikinti yasatacak. Bir an önce devletimizin bu olaya el atmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA