Klasik Otomobil Merakini Koleksiyona Dönüstürdü

Konyali klasik otomobil tutkunu is adami Muammer Deveci is yerini adete klasik otomobil sergisine çevirdi. 11 adet klasik otomobili olan Deveci’nin tüm otomobilleri çalisir vaziyette fabrikadan çiktigi ilk günkü gibi duruyor.

Klasik Otomobil Merakini Koleksiyona Dönüstürdü
Konya Klasik Otomobilciler Dernegi Baskani da olan is adami Muammer Deveci (64), 11 adet klasik otomobilini ve bazi arkadaslarinin klasik otomobillerini fabrikasinin depo kisminda muhafaza ediyor. Renk renk isil isil klasik otomobillerin bulundugu depo, adeta bir klasik otomobil sergisini andiriyor. Küçük yaslardan beri klasik otomobillere meraki olan Deveci, daha çok 1950-1970 yillari arasinda Amerika’da üretilmis otomobillerden koleksiyonunu olustururken, bunlarin bazilari Türkiye’de tek, bazilari ise geçmis zamanda firmalar tarafindan özel olarak az sayida üretilen otomobiller olarak dikkat çekiyor. Otomobillerin hepsinin çalisir durumda oldugunu belirten Deveci, istedigi otomobile binip Istanbul’a bile sorunsuz gidebilecegini ifade etti.

Deveci, klasik otomobillere olan merakinin asil sebebinin ise dönemin sartlarinda otomobilleri tasarlayan ustalarin emeklerine, hayal güçlerine olan takdir duygusu oldugunu kaydetti.



“Otomobillerden çok sayida biriktirmek degil, otomobilleri incelemektir”

Küçük yaslardan beri klasik otomobile merakinin oldugunu, ilerleyen zamanlarda kendine vakit ayirmaya baslayinca bu merakin hobiye döndügünü anlatan Muammer Deveci, “Küçük yastan beri merakim olan klasik otomobilleri kendimize zaman ayirmaya baslayinca hobiye dönüstürdüm. Küçüklügümüzde hayranlikla izledigimiz klasik otomobilleri almaya, onlarla ilgilenmeye, onlari biriktirerek merakimizi gidermeye çalistik. Buradaki esas hedefimiz ya da düsüncemiz bu otomobillerden çok sayida biriktirmek degil, otomobilleri incelemektir. Internetin, bilgisayarin, programin, CNC tezgahlarin, sanayinin olmadigi dönemlerde insanlarin hayallerinin nereye gidebildigini merak ediyoruz. Ayni zamanda buradaki hayallerin gerçeklesmesi için ugrasilan zamani, alin terini, göz nurunu burada emegi göz önünde bulundurdugumuzda bizim klasik otomobillere olan merakimiz ayni zamanda üretime, bu emege olan takdir duygusudur. Bu takdir duygusu çogalmaya basladi.

Konya’da da bu potansiyel var. Arkadaslarimizla bunu derneklestirmek istedik. Su anda Konya Klasik Otomobilciler Dernegi baskaniyim. Bu konuda çok iyi arkadaslarimiz var. Birlikte etkinlikler yapiyoruz, Türkiye’deki etkinliklere katiliyoruz. Gençlerimize ve çocuklarimiza çalismakla nerelere gelinecegini, neleri basarabileceklerini bir miktar onlara ögretebilmek ve emege olan saygiyi onlara asilamak istiyoruz” dedi.



“Daha çok 1950’lerle 1970’ler arasindaki araçlar var”

Koleksiyonu hakkinda bilgi veren Deveci, “Koleksiyonumuz daha çok Amerikan araçlarindan olusuyor. Burada arkadaslarimin araçlari ile beraber 20 civarinda klasik otomobilimiz var. Bunlardan 11’i bana ait. Daha çok 1950’lerle 1970’ler arasindaki araçlar var. Özellikle Amerika’nin otomobil dünyasindaki çok baskin oldugu, çok özel dizayn özelliklere sahip otomobilleri çikardigi bir dönemdir. O dönemden sonra otomobillerde yakit endisesi, üretimdeki pahalilik, üretimin maliyetli olusu, üretim adeti endisesi ile birlikte otomobillerin üretim farklari degisti, hepsi birbirine benzedi. Ama bunlarin her markadan birbirinden farkli olanlari degil, her markanin her yil degisik bir model olarak dizayn edilmis, bu durum bizim için çok önemli. Günümüzde artik otomobil dizaynlari siradanlasti, neredeyse bütün otomobiller birbirine benziyor. Klasik otomobillerin her biri ayri dizayn ve burada bir internet yok, sadece bu otomobilleri dizayn eden kisinin hayal gücü. Otomobilli tasarlayanin hayalini önemsiyoruz” seklinde konustu.



"Otomobillerin hepsi çalisir durumda, istedigime binip Istanbul’a gidebilirim"

Is adami Muammer Deveci, otomobillerin bakiminin her hafta yapildigini söyleyerek, “Otomobillerin hepsi çalisir durumda. Hatta söyle diyelim istedigime binip Istanbul’a gidebilirim. Bakimlari çok zor. Günümüzde bu tip ustalar çok azaldigi bir döneme dogru gidiyoruz. Otomobillerin özel bir ustasi var, bizim burada kendi arkadaslarimiz var. Onlar haftalik bakimini, temizligini ve çalistirip kontrolünü yapiyorlar, bu sekilde devam ediyoruz” diye konustu.

Gönlünden geçen bazi klasik otomobillerin oldugunu da belirten Deveci, “Burada olmayip da gönlümden geçen otomobiller vardir. Gönlümden geçen otomobilden biri Mustang GT Fastback. Çok az üretilmis. Yoksa bizim otomobillerimiz de çok güzel, çogu Türkiye’de tek. Çok özel dizaynli otomobiller” ifadelerini kullandi.

Koleksiyonda Mustang Grande, Cadillac Eldorado Seville ve farkli klasikler yer aliyor

Muammer Deveci’nin koleksiyonunda Mustang Grande, Cadillac Eldorado Seville, Chevrolet Impala Sport Coupe, Chrysler Newport Custom gibi çesitli klasik otomobiller yer aliyor. Koleksiyonunda bulunan Mustang Grande otomobili ile ilgili bilgi veren Deveci, Mustang’in özel bir serisi oldugunu belirterek, "302 motor, 73’ün son serisi. Hidrolik direksiyon, 8 silindir, otomatik klima bu araba mevcut. Direksiz, sport coupe ve bu Mustang 8 bin adet üretilmis. Zaten son Mustang bu. Bundan sonra Mustang bu üretimi birakmis, özel bir seri. Bu araba 80 bin milde, dösemlerine varincaya kadar her sey fabrika çikisli" dedi.

Cadillac Eldorado otomobilini de anlatan Muammer Deveci, "1958 model, sport coupe bir araba. Bilindigi kadar da Türkiye’de trafikte tek Eldorado. Özel bir seri. Karsidaki uzun fari görünce kisaya alan, o zaman dünyada hiç kullanilmamis, ayni zamanda bu arabanin her seyi elektrikli. 59 bin kilometrede orijinal ve bunda hidrolik direksiyon, otomatik vites, 8 silindir, otomatik klima, kelebek camlari da dahil otomatik. Onun için zamanin en üst teknoloji arabasi ve üretildigi zaman zaten 715 adet üretilmis. Üretildigi zaman dünyanin en pahali arabasi. Bunun ismi klasik otomobil güzeli, 10 yil üst üste dünya klasik otomobil güzeli seçilmis" diye konustu.

Kaynak: İHA