Esgin Tezgâhlara Çikti, Demeti 30 Lira

Halk arasinda esgin, uçkun ya da isgin olarak bilenen bitki tezgâhlarda kendini göstermeye basladi. Ancak havalarin soguk geçmesi, bölgenin yüksek kesimlerinde hala kar olmasi bu yil esginin az olmasina sebep oldu.

Esgin Tezgâhlara Çikti, Demeti 30 Lira
Özellikle Dogu Anadolu Bölgesi’nde insanlarin çok sevdigi ve yedigi bitki, havalarin soguk geçmesi nedeniyle bu yil az olacagi ifade ediliyor. Erzurum’da tezgahlarda ve pazarlarda görülmeye baslanan esginin demeti ise 30 liradan satiliyor.

Salkim biçimli çiçek durumunu tasiyan genç sürgünler (sap) yetistigi yörelerde taze olarak tüketilir. Kivi tadinda mayhos lezzetli sevilen bir sebze olsa da halk arasinda “meyve” olarak da nitelendirilerek muz ve kivi ile kiyaslanip “Dogu’nun muzu” ya da “kivisi” biçiminde lanse edilir.

Yüksek yaylalarda karlarin erimeye basladigi mevsimde fil kulagi biçimli genis kaba yapraklarin arasindan yükselen gövde vatandaslar tarafindan dibinden kesilerek daglardan sehirlere getiriliyor ve “isginci” ya da “iskinci” denen saticilar tarafindan demet demet tezgahlarda ve pazarlarda satiliyor. Doguda bu bitki, yayla muzu olarak adlandirilmaktadir. C vitamini açisindan zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barindirdigi ifade ediliyor.
Kaynak: İHA