Üzüm Üreticilerine 'Bag Mildiyösü' Hastaligi Uyarisi

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü üzüm üreticilerinin daha fazla verim alabilmeleri için çalismalarini sürdürüyor. Üzüm baglarinda olusan “Bag Mildiyösü” hastaligi hakkinda üretici çiftçileri uyaran ekipler verim kaybi yasamamalari için bilgilendirmede bulundu.

Üzüm Üreticilerine 'Bag Mildiyösü' Hastaligi Uyarisi
Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Subesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkinda üreticileri bilgilendirerek su uyarilarda bulundu;

‘Bag Mildiyösü hastaliklari ile mücadele zamani’

“Mildiyö hastaligi asmanin tüm yesil kisimlarini ve dogrudan ürünü etkiledigi için ekonomik önemi büyüktür. Hastalik kisi yere düsmüs yapraklarda geçirir. Hastaligin bulasmasi ile belirtilerin olusma süresi yaprak yasi, çesit, hava nemi ve sicaklik ile dogrudan iliskilidir. Genellikle sicaklik arttikça bu süresi kisalir. Hastaligin yayginlik ve siddetinde yagmur önemli bir faktördür. Ilik ve yagisli geçen bir kis, bunu takip eden yagisli bir ilkbahar ve bir iki hafta arayla yagan yagmurlu yaz aylarinda siddetli epidemiler meydana gelir.

‘Hastaligin yapraktaki belirtileri’

Yaprak belirtileri, sürgünler yaklasik 25cm’ye ulastiginda görülmeye baslar. Baslangiçta yapragin üst yüzeyinde sari renkli tipik yag lekeleri meydana gelir. Yüksek nem ve yagis uygun giderse, bu sari renkli yag lekelerinin altinda beyaz renkte fungal örtü meydana gelir. Lekelerin rengi zamanla koyulasir, kahverengilesir, bir süre sonra kurur ve dökülür. Hastalikli yapraklar tane enfeksiyonlari açisindan önemli hastalik kaynagidir. Ayrica fungusun kisi geçirmesi bakimindan da önemlidir.

‘Hastaligin sürgündeki belirtileri’

Sürgünler üzerinde eliptik lekeler meydana gelir. Hastalik siddetli ise sürgünler kurur.

‘Hastaligin çiçekteki belirtileri’

Çiçekler hastalandiginda kisa zamanda kahverengileserek kuruyup dökülür.

‘Hastaligin tanedeki belirtileri’

Taneler küçük iken hastaliga çok duyarlidir, olgunlastikça duyarlilik azalir. Hastalikli taneler su kaybederek burusur, mesinlesmis bir görünüm alir. Hastalikli taneler beyaz çesitlerde mat grimsi yesil, siyah çesitlerde pembemsi kirmiziya döner.

‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’

Hastalikli sürgünler dipten kesilerek imha edilmelidir.

Asmalarin alti temiz tutulmali, yere düsen hastalikli yapraklar toplanarak imha edilmelidir.

Yabanci otlarla mücadele edilmelidir.

Asiri sulamadan kaçinilmalidir.

‘Kimyasal mücadele’

1. ilaçlama: Sürgünler 25-30 cm uzunlukta olunca uygulanmalidir.

2. ve daha sonraki ilaçlamalar: Birinci ilaçlamadan sonra kullanilan ilacin etki süresi dikkate alinmalidir. Kullanilan ilacin etki süresi bitiminde, bölgenin günlük sicaklik ve yagis ortalamalari, nispi nem, çig gibi meteorolojik faktörler dikkate alinarak, hastalik enfeksiyonu için uygun ortam olustugunda ilaçlamalar yapilmali, sartlar degisince ilaçlamalara son verilmelidir.”
Kaynak: İHA