Sigara Dumaninda 5 Bin 300'Den Fazla Kimyasal Madde Mevcut

Erzincan Saglik Müdürlügünden “Dünya Tütünsüz Günü” dolayisiyla bir açiklama yapilarak tütün ürünlerinin insan sagligi üzerinde verdigi zararlara dikkat çekildi.

Sigara Dumaninda 5 Bin 300'Den Fazla Kimyasal Madde Mevcut
Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de 31 Mayis Günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak amaca yönelik çesitli etkinliklerle kutlanmakta oldugunun kaydedildigi açiklamada su bilgilere yer verildi:

“Tüm illerimizde il saglik müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluslari ve paydas kurumlar tarafindan yapilan faaliyetlerle tütün ürünlerinin zararlarina dikkat çekilmekte, birakmak isteyenler tesvik edilmektedir.

Sigara dumani, hem isisi hem de içinde bulunan çok sayidaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarinin koruyucu mekanizmalari üzerinde olumsuz etkiler olusturmasiyla, solunum yollarinda ve akcigerlerde çesitli hastaliklar meydana gelmektedir. Bu hastaliklar arasinda; akciger kanseri, kronik bronsit, astim, çesitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsizliklar yer almaktadir. Yapilan çalismalar, sigara içenlerde bu hastaliklarin daha sik görüldügünü ortaya koymustur.

Küresel tütün salgini, önlenebilir hastalik ve ölüm sebepleri arasinda ilk sirada yer almakta ve dünyada her yil 7 milyondan fazla kisinin ölümüne sebep olmaktadir. Sigara dumaninda 5300’den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlasi, kanser yapici etkiye sahip maddeler olarak tanimlanmistir. Yapilan incelemelere göre, 1,8 milyon kisinin akciger kanser tanisi aldigi ve her yil 1.6 milyonun da hastaliga bagli hayatini kaybettigi belirlenmistir.

Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadelede saglanan basari ile bagimliliktan uzak, saglikli nesillerin yetismesine büyük katki saglanacaktir. Bununla birlikte, kanserler gibi pek çok kronik hastalik, kalp damar hastaliklari ve bunlara bagli saglik ve yasam kayiplari önlenecektir. Ayrica bu kronik hastaliklara yönelik saglik harcamalarinin ve is gücü kayiplarinin azalmasi ile ülke ekonomisine de katki saglanacaktir.

Bu sebeplerle ülkemizdeki tütünle mücadele çalismalari siyasi iradenin, kamu otoritesinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluslarinin, medyanin is birliginde büyük bir kararlilikla sürdürülmektedir. Siyasi irade, istikrarli bir biçimde ve cesaretle tütünle mücadele çalismalarini desteklemektedir. Hatta bu mücadelenin liderligini ve savunuculugunu bizzat Sayin Cumhurbaskanimiz kendisi yapmaktadir. En üst düzeyde gösterilen bu siyasi kararlilik elbette basarili çalismalarin sürekliligini de beraberinde getirmektedir.

Dünya Tütünsüz Günü’nde Çevre Sagligi

Yapilan arastirmalar dünyada yasanan en önemli sorunlar arasinda iklim degisikligi ve kurakligin oldugunu göstermektedir. Tütün ekiminde kullanilan çok miktardaki pestisit, gübre ve kimyasal; tehlikeli kirletici maddelerin suya ve topraga atilmasinaneden olarak tarimarazilerinin verimliliginiönemliölçüdeazaltmaktadir. 31 Mayis 2023 Dünya Tütünsüz Gününde; tütün üretiminin verimli tarim arazilerine yaptigi olumsuz etkilerin yani sira tüketilen suyun miktarinin kurakliga olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmistir. Gelecek nesillere daha yasanabilir bir dünya birakabilmek adina bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir. Dünya genelinde 32 bin metrekareden fazla alan tütün arazileri için kullanilmaktadir. Bu tarim arazilerinde 22 milyar tondan fazla su tüketilmektedir. Bu rakam 50 yil boyunca günde 1 paket sigara içen birinin, yasami boyunca 1.4 milyon litre su kaybindan sorumlu olacagini göstermektedir. Bu dogrultuda tütün kullaniminin zararlari konusunda toplumun farkindalik düzeyini artirmayi amaçlayanetkinliklerin il düzeyinde de gerçeklestirilmesi önem arz etmektedir

Pasif maruziyetine önlem

Ülkemizde tütünle mücadele alaninda yürütülen çalismalar arasinda çocuklar ve gençler basta olmak üzere toplumun tamaminin tütün dumanindan pasif maruziyetinin önlenmesi yer almaktadir.

Sigara dumanina maruz kalma olarak tanimlanan “pasif maruziyet” kisi sigara içmese bile sigara dumanindan yogun olarak etkilenmesi olarak tanimlanmaktadir. Aktif içicilik ve ikinci el maruziyet (pasif maruziyet) kanitlanmis riskler içermektedir. Ikinci el sigara dumani; lösemi, lenfoma, santral sinir sitemi tümörleri ve karaciger kanserine sebep olmaktadir. Yapilan arastirmalara göre, pasif maruziyet de akciger kanseri riskini arttirdigi ortaya çikmistir.

Vatandaslarimizin tütün dumanindan pasif maruziyetini önlemek ve temiz hava soluma hakkini korumak amaciyla 4207 sayili Kanun kapsaminda tütün ürünlerinin kullaniminin yasak oldugu yerlere yönelik, ülke genelinde yaklasik 1500 denetim ekibiyle 7 gün 24 saat esasina göre denetim ekipleri tarafindan gerçeklestirilmektedir. Rutin denetimlerin yani sira, Alo 184 Saglik Bakanligi Iletisim Merkezi Tütün Ihbar Hatti ve Yesil Dedektör mobil uygulamasi üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler sürdürülmektedir. Denetim ekiplerimiz tarafindan Kanun’un tüm hükümleriyle yürürlüge girdigi 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana ülke genelinde 22.852.971 denetim yapildi. Bu denetimler sirasinda Kanun hükümlerine uyum konusunda ihlal tespit edilen isletmelere ve ihlalde bulunan kisilere yönelik 313.008.491 TL idari para cezasi uygulandi.

Yürütülen koruma ve önleme çalismalarinin yani sira tütün ürünü kullanan bireyler birakmalari için tesvik edilmekte ve birakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti ve sigara birakma poliklinikleri araciligiyla destek saglanmaktadir. 27 Ekim 2010 tarihinde hizmete açilan ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hattinda, 7 gün 24 saat, sigara birakma konusunda uzman danismanlar tarafindan canli destek saglanarak, günlük ortalama 4-5 bin arasi çagri karsilanmaktadir. Ayrica internet sitesi üzerinden destek almak isteyen kisiler alo171.saglik.gov.tr web adresinden birçok hizmete ulasabilirler. Site üzerinden sigara birakma takvimi olusturabilir, sigaranin bütçeye verdigi yükü hesaplayabilir, kararlilik ve bagimlilik testi uygulanabilir. Site, hizmete açildigi tarihten 30 Nisan 2019 tarihine kadar 3.851.606 kisi tarafindan ziyaret edilmistir.

Bunun yani sira toplumu, tütün ürünlerinin zararlarina iliskin bilgilendirmek, yürütülen çalismalari kamuoyu ile paylasmak için havanikoru.saglik.gov.tr web sitesi hizmet vermektedir. Site, hizmete açildigi tarihten 30 Nisan 2019 tarihine kadar 1.675.622 kisi tarafindan ziyaret edilmistir.

2019 yili itibariyle toplam 501 sigara birakma polikliniginde açildigi günden bugüne kadar 720 hekim tarafindan 2.492.750 kisiye hizmet sunulmustur. Sigara birakma tedavisinde kullanilan, ülkemizde geri ödeme kapsaminda olmayan ilaçlar sigara birakma polikliniklerinde hekimler tarafindan uygun görülen hastalara ücretsiz olarak temin edilmektedir.

Toplumu bilinçlendirmek, toplum sagligini korumak, bagimliliklardan uzak saglikli nesillerin yetismesini saglamak temel hedeflerimizdir. “Tam Dumansiz Türkiye” için tütünle mücadele çalismalari, kararlilikla ve güçlendirilerek devam etmektedir.

31 Mayis Dünya Tütünsüz gününde siz de bir adim atabilir, sigara bagimliligindan kurtulabilirsiniz. Sigarayi birakmak istiyor, fakat birakamayacaginizi düsünüyorsaniz bu süreçte destek alabileceginiz birçok kurum oldugunu unutmayin. Bagimliliklarin tümü bir hastaliktir ve tedavisi mümkündür.”
Kaynak: İHA