Süveys Kanali'nda Karaya Oturan Yük Gemisi 3,5 Saat Sonra Kurtarildi

Misir’daki Süveys Kanali’nda karaya oturan yük gemisi, 3,5 saat süren çalismalarin ardindan yeniden yüzdürüldü.

Akdeniz’i Kizildeniz’e baglayan ve dünya ticaretinin önemli geçis noktalarindan olan Misir’daki Süveys Kanali’nda 190 metre uzunlugundaki Hong Kong bandirali “Xin Hai Tong 23” adli yük gemisi, yerel saatle 04.00 siralarinda karaya oturdu. Kanalda her iki yönde de trafik akisi durduruldu. Kanal idaresinden yapilan açiklamada, gemide ariza meydana geldigi, sikisan geminin kurtarilmasi için bölgeye römorkörler gönderildigi belirtildi. Suudi Arabistan’daki Dhuba limanindan yola çiktigi ifade edilen geminin yürütülen çalismalarin ardindan saat 07.40 siralarinda yeniden yüzdürüldügü duyuruldu.

Dünyanin en büyük konteyner gemilerinden biri olan ve 2021’de Süveys Kanali’nda karaya oturan Ever Given, 6 gün sonra kurtarilabilmisti. Küresel ticareti sekteye ugratan geminin kanala maddi zararinin en az 1 milyar dolar oldugu açiklanmisti.

Dünya ticaretinin yaklasik yüzde 12’sinin gerçeklestirildigi Süveys Kanali, Afrika’yi dolasmadan Akdeniz ile Kizildeniz’i birbirine bagliyor. Kanal, Asya ile Avrupa arasindaki mesafeyi yaklasik 15 gün kisaltiyor.
Kaynak: İHA