Uzmanindan Kritik Uyari Açiklamasi Deprem Sonrasi Vertigo Sikayetlerinde Artis Yasaniyor

Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra Siirt’te çok sayida kisi bas dönmesi ve deprem oluyor gibi hissetme sikayetleriyle hastanelere basvurdu. Siirt’te özel bir hastanede Nöroloji Uzmani Dr. Terane Abbasli Yilmaz, bu sikayetlerin vertigoya isaret ettigini söyledi.

Uzmanindan Kritik Uyari Açiklamasi Deprem Sonrasi Vertigo Sikayetlerinde Artis Yasaniyor
Nöroloji Uzmani Dr. Terane Abbasli Yilmaz, vertigo hastaliginin artis gösterdigini belirterek vatandaslari uyardi. Dr. Yilmaz, psikolojik nedenlerle ve stres etkisiyle bas dönmesi ya da salinim sonrasi aktiflesen vertigo artislari da olabilecegini kaydetti.

Son aylarda basvurularin artmasindaki sebebin deprem kaynakli oldugunu belirten Dr. Yilmaz, “Son dönemlerde özellikle deprem sonrasi vertigo vakalarinda bir artis izliyoruz. Vertigo aslinda bir hastalik degil semptomdur. Bu baslik altinda birtakim hastaliklari incelememiz mümkündür. Bunlardan biri de beyin inmelerinde gördügümüz birtakim vertigo vakalardir. Ayni zamanda daha sik rastladigimiz pozisyonel vertigo daha çok kulak kristallerin yer degistirmesi sonucu izliyoruz fakat bunlarin hepsi özellikle belirli pozisyonel vertigolarda tedaviye iyi yanit ile hastanin genel durumunda bir iyilesme izliyoruz. Özellikle fobik postereler vertigolarda her seye ragmen tedaviye ragmen hastanin sikayetlerinin uzun süre sürdügünün, dengesizlik sikayetlerinin devam etmesini izlemekteyiz. Bu hastaliklar özellikle hastanin anksiyete, kaygi durumu bozukluklarinin tedavi sonrasi genel durumlarinda toparlamak mümkündür. Vertigonun tedavisi aslinda ilaç ve manerli bir tedavidir. Genellikle bunlarda iyi yanit izliyoruz. Fakat vertigolarin klinik seyrinde tekrarlama mümkündür. Özellikle üst solunum enfeksiyonlari ve kulak enfeksiyonlari sonrasi vertigolarda tekrarlama izlemekteyiz” dedi.

Kaynak: İHA