Akdagmadeni'nde Kadinlara Yönelik Kanser Taramasi Sürüyor

Yozgat’in Akdagmadeni ilçesinde Yozgat Il Saglik Müdürlügü’ne ait Mobil Kanser Tarama Araci ile 40-69 yas araligindaki kadinlara yönelik mamografi taramasi devam ediyor.

Akdagmadeni'nde Kadinlara Yönelik Kanser Taramasi Sürüyor
Akdagmadeni ilçesinde kanser tarama araci sabah 09:00 ile aksam 17:00 saatleri arasinda kadinlara hizmet veriyor. Tarama yaptirmak isteyen kadinlar, aile hekimlerinden randevularini olusturuyor. Bir ay içerisinde sonuçlar vatandaslara bildiriliyor.

Akdagmadeni Ilçe Saglik Müdürü Dr. Sultan Isik, kanserde ölüm oraninin kalp ve damar hastaliklardan sonra ikinci sirada geldigini söyleyerek erken teshisin önemine degindi. Isik, “Kansere bagli erken ölümlerin azaltilabildigi ve erken tedavinin yasam kalitesine çok sey katabildigi kanser türlerini göz önüne alirsak tarama programlarinin önemi artmaktadir. Tarama programlari, kanser belirtisi ve sikayetleri olmadan önce kanseri belirlemeye yönelik olarak yapilan muayene, görüntü veya laboratuvar islemlerini içermektedir. Kanserin erken dönemde tespit edilmesi durumunda, tamamen iyilesme saglanabilmekte, daha az yan etkisi olan ilaçlar veya girisimler uygulanarak hastalik kontrol altina alinabilmektedir.” dedi.

40 yas alti hastalar için gerek duyuldugu takdirde tarama yapildigini belirten Isik, “Erken teshis hayat kurtarir prensibiyle 40-69 yas kadinlara ilçemize tahsis edilen Mobil Kanser Tarama araci ile ilçe genelinin kanser taramalarindan geçirilmesi saglanacak. 40 yas altindaki hastalarimiza gerek duyulursa ultrason cihaziyla ilçe disinda yapiliyor. Akdagmadeni Ilçesi Yozgat’a ulasim sikintisi oldugu için hastalarin ayagina hizmet gelmis oluyor. Hastalarimizla randevu sistemi ile çalisiyoruz yaptigimiz tarama sonuçlari bakanligimiza gönderiliyor 1 ay içinde sonuçlarimizi hastalarimiza bildiriyoruz.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA