Türkiye'de Eriskin Nüfusun 20 Milyonu Obez

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Baris Sariakçali, Türkiye’de eriskin nüfusun 20 milyonunun obez, bundan daha fazlasinin ise asiri kilolu oldugunu ifade etti.

Türkiye'de Eriskin Nüfusun 20 Milyonu Obez
Obezitenin ne oldugu ve ne gibi sorunlara yol açtigiyla sözlerine baslayan Doç. Dr. Baris Sariakçali, “Sagligi olumsuz etkileyen kompleks ve multifaktöriyel bir hastalik olarak kabul edilen obezite, günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci en önemli nedenidir. Obezite, basta tip 2 diyabet ve prediyabet olmak üzere kalp-damar hastaliklari, hipertansiyon (HT), hiperlipidemi (HL), serebrovasküler hastalik, çesitli kanserler, obstrüktif uyku-apne sendromu, non-alkolik karaciger yaglanmasi, gastroözofageyal reflü, safra yollari hastaligi, polikistik over sendromu, infertilite, osteoartroz ve depresyon gibi birçok saglik sorununa neden olarak saglik harcamalarini artirmaktadir. Obezite, yüksek enerji alimina sekonder olarak vücutta asiri yag birikimi ile gelisir” dedi.



Teknolojik araçlar obeziteyi artiriyor

Obezitenin sebeplerine deginen Sariakçali, teknolojik araçlarin obeziteyi artirdigini söyleyerek, “Obezite yayginligindaki artisin baslica nedenleri; özellikle ulasim, eglence, üretim ve tarim sektörlerinde gelisen teknoloji ile birlikte, yasam biçiminin kolaylasmasina sekonder olarak fiziksel aktivitenin azalmasi ve beslenme aliskanliklarinin hizla degismesi sonucunda enerji aliminin artmasidir. Ayaküstü (fast-food) hizli yenen sagliksiz besinler rafine karbonhidratlardan zengin, nebati liflerden fakir, asiri yagli, enerji-yogun beslenme tarzi obeziteye yol açan en önemli faktörlerden birisidir. Yasamin ilk yillarindaki beslenmenin, özellikle anne sütü ile beslenememenin de ileride obezite gelismesine zemin hazirladigi ileri sürülmüstür. Ayrica bos zamanlari kolaylikla dolduran ileri teknolojik araçlarin (akilli cep telefonlari, televizyon, bilgisayar, tablet, ev sinemasi ve benzeri) kullaniminin yayginlasmasi obezitenin artmasina önemli ölçüde katkida bulunmaktadir” diye konustu.



"Acil eylem planlari olusturmasi gerekmektedir"

Ülkemize dair istatistikleri paylasan Doç. Dr. Sariakçali, bu konuda acil eylem planinin olusturulmasi gerektigine deginerek, "Ülkemizde yetiskin toplumunda obezite prevalansi, yüzde 30’luk kritik yüksek orani asmistir. Obezite sikligi kadinlarda daha yüksek olmakla beraber, son yillarda erkeklerdeki hizli artis da dikkati çekmektedir. TURDEP-II (Türkiye Diyabet Epidemiyoloji) çalismasinda ise obezite sikligi, genel toplumda yüzde 35 (kadin yüzde 44, erkek yüzde 27) bulunmustur. Türkiye, Avrupa’da obezitede birinci sirada oldugu belirtilmistir. OECD ülkelerinin verdigi eriskin nüfustaki obez orani yaklasik yüzde 19,5-20’dir. Türkiye, bunun üzerindedir. Türkiye’de eriskinlerde her 3 kisiden biri obezdir. Dünyada 650 milyon obez, 1 milyar 9 milyon asiri kilolu var. Türkiye’de eriskin nüfusunun 20 milyonu obez, bundan daha fazlasi asiri kiloludur. Eriskin nüfusun yüzde 60-65’i asiri kilolu ve obez oldugu bilinen ülkemizde Saglik Bakanliginin obezite konusunda acil eylem planlari olusturmasi gerekmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA