SANKO Koleji Ögrencileri ABD'den Dünya Birinciligi Ile Döndü

SANKO Koleji 11’inci sinif ögrencileri Uluslararasi Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarismasi’nda dünya birincisi oldu.

SANKO Koleji Ögrencileri ABD'den Dünya Birinciligi Ile Döndü
Amerika Birlesik Devletleri’nde düzenlenen ve 64 ülkeden bin 638 ögrencinin bin 307 proje ile katildigi yarismada; SANKO Koleji ögrencilerinden Ekin Asyali ve Sude Naz Gülsen, proje danisman ögretmenleri Özgül Güner rehberliginde hazirladiklari, "Vücutta ve Içeceklerde Bulunan Yabanci Maddelerin Tespitini Yapabilen Akilli Hidrojel Sentezi ve Hidrojelli Bileklik Tasarimi" projesiyle hem kimya alaninda dünya birinciligi hem de Sigma Xi (The Scientific Research Honor Society Third Physical Science Award) özel ödülünü kazanarak önemli bir basariya imza atti.

SANKO Okullari Genel Müdürü Firat Mümtaz Asyali, ögrencilerinin elde ettigi basarinin Gaziantep’in yani sira Türkiye için çok önemli oldugunu belirterek, “Hem SANKO Okullari hem Gaziantep hem de ülkemiz adina gurur verici bir basari oldu. Okulumuzun vizyonu olan, Gaziantep’ten dünyaya açilan bir egitim ekolü olma yolculugumuza yeni basarilar ekledik” dedi.

SANKO Okullari’nin vizyonunda bilimsel çalismalarin önemli yer tuttugunu vurgulayan Firat Mümtaz Asyali, “Ögrencilerimizin çok yönlü bir sekilde yetismelerini istiyoruz. Bilimsel çalismalar bizler için olmazsa olmaz. Küçük yastan itibaren çocuklarimizi bilimsel çalismalara yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandi.

“Ögrencilerimizin, 19 Mayis Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami’nda Amerika Birlesik Devletleri’nde dünya birinciligini ülkemize kazandirmalari çok önemli” diyen Asyali, konusmasinda su görüslere yer verdi: “Türkiye’yi temsilen TÜBITAK tarafindan seçilen ögrenciler arasinda SANKO’lularin da yer almasi gurur vermistir. Bu süreçte ögrencilere TÜBITAK’in büyük destekleri oldu. Gaziantep’in ve Türkiye’nin ismini dünya birinciligine yazdirdigimiz için gururluyuz. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan, Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Mustafa Varank, Milli Egitim Bakanimiz Mahmut Özer ve TÜBITAK Yönetimi ögrencilerimizi tebrik etti. Ögrencilerimizin basarisina emek veren ögretmenlerimize, yöneticilerimize ve velilerimize tesekkür ediyorum.”

SANKO Liseleri Müdürü Dilsad Erdogan ise okulda proje tabanli dersler verdiklerine dikkat çekerek, “Ögrencilerimiz bu projelere önce inanarak sonra fikir gelistirerek danisman ögretmenlerimiz esliginde çalisiyor. Bu basariyi elde ettigimiz için gururluyuz. Ögrencilerimize, ögretmenlerimize ve okul yönetimine tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Bu gurur hepimizin

SANKO Okullari’nin küçük yastan itibaren ögrencilerin proje hazirlamasina önem veren bir politikasi oldugunu anlatan Danisman Ögretmen Özgül Güner, duygularini söyle dile getirdi: “Lise düzeyinde tüm ülkelerin en iyileri ile yarismak çok zordu. Bilimsel olarak yeni bir yöntem, yeni bir kesifte bulunmak gerekiyor. Dünyanin sorunu oldugu için bu konuyu çalismaya karar verdik. Ögrencilerim ile basardik. Bu basari hepimizin. Bütün ögrencilerimiz proje yapiyor. Gelecek yil mikroplastikler üzerine çalismalar yapip insanliga yararli projeler gelistirmeye devam edecegiz.”

Iki yillik zorlu süreç dünya birinciligiyle taçlandi

SANKO ögrencilerinden Sude Naz Gülsen, proje ile farkli belirteçlerin karisimlarini olusturduktan sonra bu belirteçlerle sodyum aljinat tabanli hidrojeli sentezleyip içine entegre ettiklerini vurguladi.

“Böylece çok az miktardaki uyusturucu maddeyi tespit eden bir hidrojel sentezi yaptik. Bu sayede uyusturucu tespitinde farkli bir materyal eldesi sagladik” diyen Gülsen, projeyle ilgili su bilgileri paylasti: “Ayrica hidrojelde olusan rengin tespit edilmesinde içinde renk sensörü bulunan bir cihaz tasarimi yaptik. Sentezlenen hidrojel saat seklinde bir bileklik içine konularak insanlarin yaninda tasiyabilecekleri kolaylikla test yapabilecekleri bir esya haline bile getirdik. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ülkenin istiklali için Anadolu’ya ayak bastigi ve gençlere, yani bizlere armagan ettigi gün olan 19 Mayis Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami gününde bu basariyi kazanmak bizleri ayrica gururlandirdi. Tüm süreç çok heyecanli ve çok yorucuydu. Birinci oldugumuzda arkamizda hocalarimizi görmek çok gurur vericiydi. Bu basariyi ülke olarak yasadik. Ülkemize böyle bir basari kazandirdigimiz için çok mutluyuz.”

Ögrencilerden Ekin Asyali ise sürecin hocalarinin uyusturucu testiyle ilgili ders vermesiyle basladiginin altini çizdi.

Iki yillik süreçte projeyi gelistirmek için makaleler okuduklarina isaret eden Asyali, sunlari kaydetti: “Zor bir süreç oldu ama hem derslerimize çalisarak hem de projemizi gelistirerek süreci astik. Gaziantep ve ülkemize dünya birinciligi kazandirmak çok gurur verici. Basarimizi Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ile paylastik. Sayin Cumhurbaskanimiz bizlerle gurur duydugunu belirterek basari dileklerini iletti. Iki yil boyunca her an yanimizda olan Danisman Hocamiz Özgül Güner’e, okul yönetimine ve aileme destekleri için tesekkür ediyorum.”

Cumhurbaskani Erdogan’dan dünya birincisi ögrencilere tebrik

Hafta sonu gerçeklestirdigi Gaziantep ziyaretinde SANKO Koleji’nin dünya birincisi ögrencileri Ekin Asyali ve Sude Naz Gülsen’in projelerini dinleyen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Elde ettiginiz basariyla ülkemiz adina gurur duydum. Basarilarinizin devamini diliyorum” diyerek ögrencileri kutladi, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimla da dünya birinciligi kazanan ögrencileri tebrik etti.

Erdogan’in paylasiminda su ifadeler yer aldi: "64 ülkeden 1.307 projenin sahibi 1.638 ögrencinin katildigi Uluslararasi Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarismasinda TUBITAK tarafindan desteklenen 3 projemiz Büyük Ödül, 3 projemiz de Özel Ödül kazanarak bizleri gururlandirdi. Bu büyük basarilarindan dolayi evlatlarimizi gönülden tebrik ediyor, her birini gözlerinden öpüyorum."

Gaziantep Valisi Davut Gül, SANKO Holding Onursal Baskani Abdulkadir Konukoglu ve Yönetim Kurulu Baskani Adil Sani Konukoglu da dünya birincisi ögrencileri tebrik ederek, basari dileklerini iletti.

Ögrenciler diledikleri üniversiteye sinavsiz girebilecek

Dünyanin liseler arasi en büyük uluslararasi proje yarismasi olan ISEF’e, Türkiye adina bu yil TÜBITAK tarafindan seçilen toplam 12 takim katildi.

TÜBITAK Türkiye ekibi, ISEF 2023’ten bir Dünya Birinciligi ve iki Dünya Üçüncülügü olmak üzere 3 ödülle döndü. SANKO Okullari ögrencileri Ekin Asyali ve Sude Naz Gülsen, ISEF’de elde ettikleri dünya birinciligi derecesi sayesinde YKS 2024 sinavina girmeksizin istedikleri üniversitenin kimya ile ilgili bölümlerine sartsiz kayit yaptirma hakki kazandi.
Kaynak: İHA