Kars'ta Kuyucuk Gölü Için Çalistay Düzenlendi

Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü 13. Bölge Müdürlügü Kars Il Sube Müdürlügü tarafindan “Kuyucuk Gölü Sulak Alan Yönetim Revizyon Plani” çalistayi düzenlendi.

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen çalistay saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi.

Çalistayda 2019 yilinda tamamen kuruyan Kuyucuk Gölü’nü 2020 yilinda ilgili kurumlarla birlikte yapilan sondaj çalismasiyla yüzde 60-70 su seviyesine çikarttiklarini ifade eden Tarim ve Orman Bakanligi 13. Bölge Müdürü Okan Gün, “Kars ilimizde yogun olarak genel müdürlügümüz faaliyetleri, özellikle av ve yaban hayati faaliyetlerinin yürütülmesi ve sulak alanlarin korunmasi ve gelistirilmesi, yine Sarikamis ilçemizde bulunan Allahuekber Daglari Milli Parki bünyesinde çalismalarimizi yürütmekteyiz. Kafkas Yaban Hayati Kurtarma Merkezi’nde de ilimizde dogada zarar görmüs yaklasik 14-15 ilin yaban hayvanlarinin tedavisini Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ndeki hocalarimizla beraber yürütmekteyiz” dedi.

Gün, “Kars Sube Müdürlügümüz sorumluluk sahasinda Kuyucuk Gölü Ramsar alani ulusal öneme sahip sulak alanlarimizdan Aygir Gölü, Çali Gölü ve Çildir Gölü yer almaktadir. Genel Müdürlügümüzce sulak alanlarin gelistirilmesi, korunmasina yönelik gerçeklestirmek üzere düzenli olarak üretim planlari yapmakta ve bunlari uygulamaktayiz. Bugün de burada bulunmamizin sebebi Ramsar alani olan Kuyucuk Gölü’nün yönetim planinin revizesini yapmak. Burada hep birlikte ilgili paydaslarimizla beraber önümüzdeki yeni yapilacak olan planda bir önceki plana göre eksiklerimiz neler? Bunlari tartisarak daha uygulanabilir bir yönetim plani yapmayi hedeflemekteyiz. Bu çerçevede 2019 yilinda maalesef Kuyucuk Gölü’nün tamamen kurumasiyla birlikte özellikle paydaslarimizdan Devlet Su Isleri Bölge Müdürlügümüzün, Kars Özel Idaresi’nin ve Kuzey Doga Dernegi’nin katkilariyla bir sondaj çalismasi yapilmis ve Kuyucuk Gölü’nün 2020 yilinda ortalamayi yüzde 60-70 seviyelerinde su seviyesinde oldugunu tespit etmisiz. Tabii bugün uzmanlarimiz bu konuya detayli olarak deginecektir” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan çalistaya geçildi. Çalistayda genel olarak Kuyucuk Gölü konusuldu. Program yapilan sunumlarin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA