ETÜ'nün Iklim Elçisinden Çevreci Proje

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. sinif ögrencisi Meryem Payveren ve takim arkadaslari tarafindan gelistirilen “Cografi Bilgi Sistemi (CBS) Kullanilarak Atik Yaglarin Döngüsel Ekonomiye Kazandirilmasi” baslikli proje Fujifilm Inovasyon Yarismasi’nda birinci oldu.

ETÜ'nün Iklim Elçisinden Çevreci Proje
2021 yilindan beri önlisans, lisans ve yüksek lisans ögrencilerinin özgün tasarimli, katma degeri yüksek ve yenilikçi projelerini ortaya çikarmak amaciyla Fujifilm tarafindan düzenlenen yarismada ETÜ’lü Meryem Payveren ile Nigde Ömer Halis Demir Üniversitesi’nden Ahmet Fatih Akansu ve Süleyman Demirel Üniversitesinden Ali Eren Sari tarafindan gelistirilen “CBS Kullanilarak Atik Yaglarin Döngüsel Ekonomiye Kazandirilmasi” baslikli proje diger 1.’lik ödülünü almaya hak kazandi.

Ekip olarak Fujifilm Açik Inovasyon Ekosistemi içerisinde yer alacaklari için heyecanli olduklarini belirten ETÜ’lü Meryem Payveren: “CBS kullanarak hanelerde âtil durumdaki yaglari otomat sistemi ile kalitelerine göre toplayacak ve biyoyakit olarak ekonomiye kazandiracagiz. Projemiz ile karbon maliyetlerini azaltmayi, dogaya ve çevreye olan zararini minimuma indirmeyi ve sürdürülebilir bir biyoyakit üretimi yapmayi amaçliyoruz. Bu süreçte olusturacagimiz ödül ve sadakat programi ile insanlarin projede aktif rol oynamasini saglayacagiz. Topladigimiz yaglar kalitelerine göre ayristirilarak biyogaz, biyoyakit ve biyogübre üretiminde ham madde olarak kullanilacak” diye konustu.

Proje ekibini tebrik eden ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak: ”Meryem üniversitemizin Iklim Elçisi olarak daha önce de buna benzer çalismalarin içinde yer aldi ve üniversitemizi en iyi sekilde temsil etti. Gelistirilen proje, gençlerimizin çevreye karsi göstermis olduklari duyarliligin somut bir çiktisi niteliginde oldu. Bu vesileyle kendisini ve arkadaslarini kutluyor, basarilar diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA