100 Yillik Tarihe Sahip Rengarenk Konaklarin Oldugu Sokaklari Gezenler Geçmise Gidiyor

Afyonkarahisar’da 100 yillik rengarenk konaklar, bu yil da turizm sezonunun açilmasiyla ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

100 Yillik Tarihe Sahip Rengarenk Konaklarin Oldugu Sokaklari Gezenler Geçmise Gidiyor
Büyük çogunlugu 1900’lü yillarin basinda yapilan ve aradan geçen zamanda restorasyonlarla rengarenk bir görünüme kavusan tarihi konaklar, ziyaretçileri kendine hayran birakiyor. Tarihi Karahisar Kalesi civarinda Osmanli döneminin ahsap oyma sanati ile saman, kum ve topraktan olusan özel bir harç ile sivanarak yapilan konaklar, aradan geçen yillarda yapilan onarim çalismalari ile rengarenk bir görünüme büründü. Bölge halkinin yasamini sürdürdügü tarihi konaklar, turistlerin ugrak yeri olmaya devam ediyor. Tarihi sokaklar sadece yerli degil yabanci turistlerin de ilgisini çekiyor. Tur acenteleri, günübirlik gezilerle misafirlerine essiz manzaraya sahip bölgeyi tanitiyor.

“Bizim ömrümüz burada geçti, apartman türleri yerlerde oturabilir miyiz bilmiyorum”

Tarihi konaklarin bulundugu Akmescit Mahallesi’nde yasayan Osman Isce, konaklarda yasamanin bir ayricalik oldugunu ifade ederek, konaklarin en büyük özelliginin ise hava sirkülasyonunun iyi olmasi oldugunu kaydetti.

Isce, “Biz çocuklugumuzdan bu yana bu konaklarda yasiyoruz. Konaklarimiz tamamen ahsap. Buranin en büyük özelligi yapilardaki odalarin yüksek olmasi. Sirkülasyonun iyi olmasi insanin daha fazla oksijen almasini sagliyor. Bu da betonarme yerlere göre daha iyi. Bunu yasayan bilir. Bizim ömrümüz burada geçti, apartman türleri yerlerde oturabilir miyiz bilmiyorum” diye konustu.

Bölgede esnaflik yapan bir baska vatandas ise ziyaretçilerin bölgeye hayran kaldigini dile getirdi.
Kaynak: İHA