Osmanli Eserleri Günümüze Uyarlanarak Gelecek Nesillere Aktariliyor

Halk Egitim Merkezi kursiyerleri tarafindan sim sirma sanati kursunda ilmek ilmek islenen ve Osmanli’dan günümüze uyarlanan bohça, bindalli, ayakkabi, çanta ve sünnet yatagi gibi eserler; ’Edirne Sarayi’ndan Nakislar’ isimli sergide görücüye çikti.

Osmanli Eserleri Günümüze Uyarlanarak Gelecek Nesillere Aktariliyor
Edirne Halk Egitim Merkezi Elde Maras Isi Sanati Usta Ögreticisi Radife Ot ve ögrencilerinin Osmanli’dan gelen geleneklerin yasatilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi amaciyla sürdürdügü kursta yapilan çalismalar açilan sergide tanitildi. Devecihan Kültür Merkezinde düzenlenen serginin açilis kurdelesini Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Esi Dilek Kirbiyik, Halk Egitim Merkezi Müdürü Ilhan Dinç, Milli Egitim Müdürü Dr. Önder Arpaci kesti.

"Bu kültürün gelecek nesillere aktarilmasi çok önemli"

Açilista konusan Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, geçmisten kalan benzer sanatlarin gelecek nesillere aktarilmasinin önemli oldugunu ifade etti.

Böyle kadim bir kültürü ve bu sanati burada sergilemenin de çok önemli oldugunu söyleyen Vali Kirbiyik, "Biz her seferinde söylüyoruz; Edirne bir payitaht, sultanlarin sehri, sehirlerin sultani diyoruz. Dolayisiyla geçmisten kalan bu kültürü bundan sonraki nesillere aktarmak da son derece önemli. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum" dedi.

Açilisin ardindan sim sirma sanati (dival sanati) yöntemiyle yapilan 15 yillik çalismalardan olusan ’Edirne Sarayi’ndan Nakislar’ sergisi gezildi. Vali Kirbiyik’in esi Dilek Kirbiyik, sergide görücüye çikan el isiyle islenmis bezeli bohçayi açarak inceledi.

Kursiyerlerden Müge Es, "Çesitli bohçalar ayakkabilar panolar ve daha çok saray islerinden esinlenerek onlari günümüze uyarlayarak hayata geçirmeye ve geçmise ait kültürü yasatmaya çalisiyoruz" diye konustu.



"Ögrencilerimle birlikte 15 yildir yaptigimiz eserleri sergiliyoruz"

Edirne Halk Egitim Merkezi Elde Maras Isi Sanati Usta Ögreticisi Radife Ot, "Ögrencilerimle birlikte 15 yildir yaptigimiz eserleri sergiliyoruz. Görmek isteyenleri bekliyoruz, sergimizi ziyaret edebilirler. Sergimizde geleneklere uygun Osmanli sanatindan günümüze kadar gelmis olan bohçalar, ayakkabilar, çantalar, tablolar ve saray kültürü var. Osmanli geleneklerinden gelen sünnet yataklari ve nisan bohçalarimiz var. Onlar da günümüzde yasatmaya çalisiliyor. Bu yil 50 kursiyerimiz var. Kursumuz çok ilgi görüyor. Osmanli sanati zaten basli basinca sim sirma olarak çok güzel bir sanat. Biz de bu sanati ögrencilerimle birlikte yasatmaya çalisiyoruz" seklinde konustu.

Yunanistan’in Gümilcine kentinden gelen Nuray Hasan, 7 yil önce kursiyer olarak basladigi dival isi sim sirma sanatinin ustasi oldu. Simdilerde bu sanatin Yunanistan’da gelecek nesillere aktarilmasina katki sagliyor.

7 yil önce Edirne’de Usta Ögreticisi Radife Ot ile tanisarak kursa baslayan ve aldigi egitim sonrasinda Gümilcine’de dival isi sim sirma biçki dikis egitmeni olarak bu sanati yasatan Hasan, açilisi yapilan sergide eserlerini görücüye çikardi.

2 Mayis Sali günü açilisi gerçeklestirilen sergi, 9 Mayis 2023 tarihine kadar Devecihan Kültür Merkezinde açik kalacak.
Kaynak: İHA