Koyunlarini Hiçbir Seye Degismiyor

Aydin’in Koçarli ilçesinde hayvancilik yaparak ayda ortalama 25 bin TL kazanan 42 yasindaki Halil Karapinar büyük bir askla yaptigi çobanlik meslegini ve koyunlarini çok sevdigini belirterek, "Su anda bana Aydin merkezden dayali döseli bir ev verecekler çobanligi birak gel burada yasa diyecekler ben gitmem" dedi.

Koyunlarini Hiçbir Seye Degismiyor


Türkiye ekonomisinin mihenk taslarindan olan tarim ve hayvancilik sektörü Korona virüs salgini ile birlikte tekrar kiymete bindi. Iklimi ve bitki örtüsü çobanlik için oldukça uygun olan Ege Bölgesi’nde ve özellikle Aydin’da hayvancilik özenle yapiliyor. Hayvanciligin en fazla yapildigi ilçelerden biri olan Koçarli’da da dedesinden babasina babasindan da kendisine devrolan çobanlik meslegi sürdüren Halil Karapinar koyunlarini adeta çocugu gibi görüyor. Her gün özenle otlattigi koyunlarina gözü gibi bakan Karapinar, gün boyu onlarla vakit geçiriyor.

"Para kazanmiyoruz dersek yalan olur"

Hayvanciliktan elde ettigi gelirin güzel oldugunu ve kendilerini mutlu ettigini ifade eden çoban Halil Karapinar, "Bu is bize dededen kalma. O nedenle vazgeçilmezimiz oldu. Isimizden gayet memnunuz. Para kazanmiyoruz dersek de inkar etmis oluruz. Çok sükür gelirimiz güzel. Yillik 250-300 bin TL arasi gelirimiz oluyor. Bu da kuzu isinde aylik 25 bin TL gibi bir rakama denk geliyor. Su anda kuzu fiyatlari ve biçak fiyatlari çok iyi. Geçen sene bin, bin 200 TL’ye sattigimiz kuzular bu siralarda 3,5 ila 4 bin arasinda fiyatlari degisiyor. Kargas da da biçagi 180’e kestiriyoruz. Bahar bu sene fazla olmadi. Ama bizim burasi kendi arazimiz oldugu için kendi yerimizde idare ettik" diye konusarak çobanligin disinda çiftçilik, peynir üretimi ve kurban bayramlari zamaninda kurbanlik satisi yaptiklarini kaydetti.



"Bizimki ’elit’ sürü"

Koyun irkini özenle seçtiklerini ve kendilerinden koyun alanlarin genellikle üretici kesimi oldugunu belirten Karapinar, "Bizim koyunlar elit sürü oldugu için müsterilerimiz genellikle üretici kesimi. Biçaga vermiyoruz. Koyunlarimiz Karya irki. Genel olarak damizlik sürüsünden veriyoruz. Erkekleri de koçluk niyetine veriyoruz. Bu irkta Adnan Menderes Üniversitesi’nin hocalari ile beraber çalisiyoruz. Bizim koyunlar anali kizli Karya irki. Disaridan koyun yok. Diger kuzular bin TL’ye satilirken, bu irk kuzular bin 500 TL’den satiliyor. Karya’nin özelligi de dogurgan olmasi, süt oraninin yüksek olmasi bir de buranin iklimini soluyan bir hayvan. Bizim koyunlar yilda 2 sefer çiftlesse kuzu aliyoruz ama biz koçlari aralarina katmadigimiz için tek seferde kuzu aliyoruz. O da ikizlik orani yüksek oluyor. Sürümüzde bes tane koçumuz var. Biz genellikle 200-250 koyun yaptigimiz zaman biz üreticilere 50 kadar koyun satiyoruz. Çünkü koyunlarimiza talep çok fazla oluyor. Daha önce bizim merinos cinsi beyaz kivircik koyunlarimiz vardi. Adnan Menderes Üniversitesi hocalari yaptiklari çalismalar yaparak Karya irkina çevirdi" diye konustu.



"Meslegimi hiç bir seye degismem"

Meslegini severek yaptigini ve koyunlarini çok sevdigini sözlerine ekleyen Karapinar, "Su anda bana Aydin merkezden bir ev verecekler çobanligi birak gel burada yasa diyecekler ben gitmem. Ben eve degil topraga yatirim yaparim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA