Görmek Için 2 Saat Yürüdüler, Korkudan Dokunamadan Geri Döndüler

Mus’ta bin 800 rakimli dagin zirvesinde yetisen ve sadece 15 gün canliligini koruyan ters laleleri görebilmek için 2 saat yürüyen ziyaretçiler, korkudan dokunamadiklari çiçeklerle bol bol fotograf çekmekle yetindi.

Görmek Için 2 Saat Yürüdüler, Korkudan Dokunamadan Geri Döndüler
Anadolu’nun kapilarinin açildigi laleler diyari Mus’ta doga tüm cömertligi ile ziyaretçilerini agirliyor. Esine az rastlanan çiçek türlerinden biri olan ters lalelerin adeta görsel sölen sundugu 1800 rakima 2 saatlik zorlu yolculuk sonrasinda ulasan fotografçi ile dogaseverler, gördükleri manzarayi cep telefonu ve fotograf makineleri ile ölümsüzlestirdiler. Mus’a, Anadolu’nun farkli sehirlerinde gelen ziyaretçiler ters lale görmek için 2 saat yürüyerek çiktiklari Karaagaç Dagi’nda korkudan dokunamadan geri döndüler. Nesli tehlike altinda bulunan endemik ve nadir bir bitki türü olan ters lalelerinin tahrip edilmesi ve soganindan koparilmasi ile ticarete konu edilmesi halinde 244 bin 315 TL idari para cezasi uygulaniyor. Herhangi bir zarar durumu ve ticarete konu edilmesi halinde para cezasi uygulanan ters lalelerle güzel kareler kaydeden ziyaretçiler dokunmaya çekindi.

Ters laleleri fotograflamak için Mus’a gelen fotograf sanatçisi Murathan Bayarak, manzaranin olaganüstü oldugunu belirterek, “Fotograf sanatçisiyim. Lale mevsiminde Mus’a geldik. Benim ilk deneyimim olacak. Manzara olaganüstü. Gerçekten böyle beklemiyordum. Burada ters laleleri fotograflayacagiz. Mus’a ilk defa geldim. Çok memnun kaldik. Mus halki misafirperver bir halk. Farkli fotografçi gruplarla tekrar gelecegiz” dedi.



“Çektigimiz eziyete degdi”

Trabzon’dan Mus’a gelen Yasemin Ayyildiz ise gördügü manzara karsisinda yol boyunca çektikleri eziyete degdigini ifade ederek, “Trabzon’dan geldim. Dogu Anadolu turu yaptik. Ardahan, Kars, Van ve son olarak Mus’a geldik. Buradan Erzurum’a devam edecegiz. Ters laleleri görmek için geldik. Çektigimiz eziyete degdi. Böyle bir manzara beklemiyordum, biz hep klasik lale biliriz. Bunlar baska, baska bir güzellik. Buralari görebildigimiz için çok mutlu olduk” ifadelerini kullandi.

“Umarim bu daga güzellikleri devam eder ve güzel yasatilir”

bin 800 rakimdaki ters laleleri görmek için Mus’a geldiklerini söyleyen Memnune Güven de dernek olarak Mus’a 450 kilometre uzaklikta olan Trabzon’dan geldigini söyleyerek, “Bin 800 rakimdaki ters laleleri çekmek için geldik. Çok güzeller, çok mutluyuz. Umarim bu daga güzellikleri devam eder ve güzel yasatilir” seklinde konustu.



“Dogal güzelliklerimiz yasatilsin”

Ters laleleri deneyimlemek için Mus’a gelen ödüllü sinema oyuncusu Nuray Yesilaraz da, “Gerçekten geldigimize degdi. Doga harika zaten. Ters lalelerin endemik bir bitki oldugunu biliyoruz. Koparmanin agir bir cezasi var. Zaten koparilmasinlar. Dogal güzelliklerimiz yasatilsin” dedi.

Kaynak: İHA