Oglunun Karacigeri Ile Yeniden Yasama Tutundu

Uzun yillardir karaciger hastasi olan sekiz çocuk babasi Fuat Toraman (58), 18 yasindaki oglunun karacigerinden alinan parça ile yeniden hayata tutundu.

Oglunun Karacigeri Ile Yeniden Yasama Tutundu
SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi (TransplANTEPSANKO), basarili karaciger nakilleriyle de hastalara yasam umudu oluyor. Karaciger hastasi olan sekiz çocuk babasi Fuat Toraman (58), 18 yasindaki oglu Abdulsamet Toraman’in karacigerinden alinan parça ile yasama yeniden “merhaba” dedi.

Gaziantep’te yasayan ve serbest meslek ile ugrasan Fuat Toraman, karaciger nakli sürecini söyle anlatti:

“Sanliurfaliyim, 32 yildir Gaziantep’te yasiyorum. Uzun zamandir karaciger hastasiyim. Yillarca tedavi için Diyarbakir’a gidip geldim ancak sagligimla ilgili olumlu bir gelisme olmadi. SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nde böbrek naklinden sonra karaciger nakli de yapildigini ögrendik. Sikintilarimi yakindan bilen çocuklarim bana karaciger nakli için bagista bulunmak istedi. Yapilan tetkikler sonucu canimin parçasi 18 yasindaki oglum Abdulsamet Toraman’in karaciger bagisi yapabilecegi anlasildi. Ailemin verdigi destek ve SANKO Üniversitesi Hastanesi hekimlerinin verdigi güvenden cesaret bularak nakil olmaya karar verdim.”

Baba Toraman, “Oglumun ve hekimlerimizin sayesinde su an çok iyiyim. Hastanemize ve tüm ekibe tesekkür ederim. Allah hepsinden razi olsun” diye konustu.

Kadavra bagis yetersiz

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde yapilan nakillerin birçok hastaya umut oldugunu belirten Doç. Dr. Yücel Yüksel, “Genç karaciger bagisçimizdan alinan bir parça karaciger, yapilan basarili nakille hastamiza yeni bir yasam sansi sundu” ifadelerini kullandi. Doç. Dr. Yücel Yüksel, yapilan canli vericili karaciger nakli ameliyati ile ilgili süreci söyle özetledi:

“Ülkemizde yeterli sayida kadavra bagisi olmadigi için genelde canli vericili nakillerle ameliyatlarimizi gerçeklestiriyoruz. Fuat Toraman’in karacigerinde tespit ettigimiz yetmezlige bagli olarak nakil olmasi gerekiyordu. Hastamizin oglu karaciger bagisi için gönüllü oldu. Yapilan tetkikler sonucunda da sorun çikmayinca basarili bir nakille hem alicimiz hem de bagisçimiz açisindan çok güzel bir ameliyat geçti. Ameliyat öncesi ve sonrasi Gastroenteroloji, Radyoloji, Nefroloji ve Genel Cerrahi uzmanlarindan olusan ekibin yakin takibiyle karaciger naklimizin alici ve bagisçisini saglikli ve mutlu bir sekilde taburcu ettik. Hastamizin durumu iyi. Kendisine ve ailesine saglikli günler diliyor, organ bagisinin önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum.”

"Ayri bir cerrahi beceri ve deneyim gerektirir"

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögr. Üyesi / Organ Nakil Merkezi Cerrahi Dr. Ögr. Üyesi Kenan Demirbakan da böbrek nakillerindeki basarili sonuçlarin ardindan karaciger nakillerinde de hastalara umut olduklarini söyledi.

Karaciger naklinin ayri bir cerrahi beceri ve deneyim gerektirdigini vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Demirbakan, söyle devam etti:

“SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi olarak, gerek biz cerrahlarin deneyim, bilgi ve birikimi gerekse hastanemizin teknolojik alt yapisi ve uzman kadrosuyla Fuat Toraman gibi pek çok hastamizi, organ bagisçilarimizin verecegi destekle sagligina kavusturmak için çalisiyoruz.”

"Hastamiz tedaviye cevap alamadigimiz döneme girmisti"

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögr. Üyesi / Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Nimet Yilmaz ise “Karaciger sirozu hastalarinda siklikla rastladigimiz suur kaybi ve komaya kadar giden bir süreç olan hepatik ensefalopati klinigi ile takip ettigimiz hastamiz, artik tedaviye cevap alamadigimiz döneme girmisti” ifadelerini kullandi. Karaciger nakli disinda çözüm noktasinda baska bir alternatifi kalmayan hastanin durumunu yakinlariyla birlikte degerlendirdiklerine dikkat çeken Doç. Dr. Yilmaz, su degerlendirmeyi yapti:

“Hastamiz ve yakinlariyla görüsme sonucunda organ naklinin gerçeklestirilmesi konusunda karar aldik. Dogru karar, dogru ekip ile bulusunca Fuat Bey, oglunun bagisladigi karacigerle sagligina ve eski hayat konforuna kavusmus oldu. Sürecin bu sekilde sonuçlanmasindan dolayi çok mutluyuz.”
Kaynak: İHA