Kulak Agrisiyla Hastaneye Gitti, Kulagindan Kene Çikti

Erzincan’da havalarin isinmasiyla birlikte kenelerden insanlara geçen Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalarinda artis basladi. Kentte son 1 haftadir 5 kene süphesiyle hastaneye giderken 2 kisiye KKKA tanisi koyularak tedaviye alindi. Bir kisinin ise kulak agrisi sikâyetiyle gittigi hastanede kulagindan kene çikti.

Kulak Agrisiyla Hastaneye Gitti, Kulagindan Kene Çikti
Erzincan’da yaz mevsimi ile birlikte kene isirmasi ile ortaya çikan Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalarinda artis yasaniyor. Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görev yapan Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Faruk Karakeçili, bu artisin agustos-eylül ayina kadar devam edecegini söyledi.

Uzmanlar; ates, halsizlik, eklem agrilari gibi semptomlari olan kisilerin araziye çikip çikmadiginin yani sira çiftçilik yapip yapmadigini sorguluyor. Erzincan’da mayis ayi itibariyle vakalar görülmeye baslarken 2 kisiye KKKA tanisi koyuldu. Tedaviye alinan bu kisilerin durumun agir olmadigi ögrenildi.

KKKA özellikle Orta Anadolu ve Dogu Karadeniz’in Orta Anadolu’ya komsu illeri basta olmak üzere özellikle Kelkit Vadisi sahasinda her yil birçok vaka görülüyor. Hastaliga, Erzincan’in merkezinde ve ilçelerinin kirsal kesimlerinde de yaygin olarak rastlaniyor. Uzmanlar tarafindan önümüzde ki günlerde KKKA vakalarinin artarak devam edecegi öngörülüyor.

Öte yandan, Erzincan’da bir vatandas kulaginin içinde bir agri oldugu sikayetiyle Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesine basvurdu. Doktorlarin incelemesi sonucu hastanin kulaginin içinde kene oldugu tespit edildi. Daha sonra kene uzman doktorlar tarafindan titizlikle hastanin kulagindan çikarilarak hasta tedavi edildi. Saglik durumunda herhangi bir problem bulunmayan hasta taburcu edildi.

Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görev yapan Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Faruk Karakeçili havalarin isinmasiyla birlikte önümüzdeki süreçte de geçen yil oldugu gibi vaka sayilarinda artis olacagini belirterek, “Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) her yil bölgemizde gördügümüz bir hastalik. Hala varligini ciddi anlamda sürdürüyor. Biz normalde son 10 yildir, 2019’daki pandemi dönemine kadar, 30 - 40 civarinda vaka görüyorduk. Ancak son 2 yilda bu sayida ciddi bir artis tespit ettik. Yani yilda 30 - 40 vaka görürken, son 2 yil 100 civarinda vaka gördük ve biraz daha agir seyretti vakalar. Bir diger önemli nokta Erzurum, Sivas gibi vakalarin yogun olarak görüldügü çevre illerle de görüstügümüz zaman oralarda da benzer durum söz konusuydu. Bu sene çok yagisli ve biraz da soguk geçti. Ekim - kasim ayina kadar vaka görülecektir. En büyük vaka yogunlugunu mayis ayindan itibaren görüyoruz ve haziran - temmuz aylarinda pik yapiyor her yil oldugu gibi. Bu açidan da kirsal bölgede bulunan vatandaslarimiza da özellikle uyarilarda bulunmak istiyorum. Ates, kas agrisi, halsizlik vs. gibi semptomla gelip kanamayla seyredebiliyor ki, ciddi ölümlere sebep olabiliyor. Bu açidan da kirsal bölgede bulunan vatandaslarimizin hastaliklara karsi uyanik olmasi, sikâyetleri basladigi zaman, bu tarzda semptomlar görüldügü zaman hemen saglik kuruluslarina basvurmalari gerekiyor ki, tani konan hastalar da erken müdahale ve tedavi ile biz gerekli destek ve bakimi verebilelim” dedi.

’Keneden korunmak için yapilmasi gerekenler’

Doç. Dr. Faruk Karakeçili vatandaslara alabilecekleri tedbirler konusunda da uyarida bulunarak, “Kirsal bölgeye giden veya piknik yapmaya gidenlerde neler yapilabilir? Hepimizin bildigi gibi keneler yerde diyoruz. Uçmuyor ve agaç üzerlerinden vs. üzerimize düsmezler. Mesela en basit ve en etkili yöntemlerden biri, pantolan paçalarinin çorap içine sokulmasi, açik renk kiyafet giyinilmesi, sandalet yerine kapali ayakkabi giyinilmesi, eger kirsal bölgeye biz gidiyorsak böcek kovucu ilaçlari pantolon paçalarina veya ayaklarimiza sikilmasi gibi çok basit önlemler alinabilir. Bir diger önemli nokta da kirsal kesimden dönüste mutlaka üzerimizi kontrol edecegiz. Kene yapisir ama biz fark etmeyebiliriz. Eger varsa bizim bulmamiz gerekmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA